Helvedesild, smerter efter

Helvedesild skyldes en opblussen af skålkoppevirus i en enkelt nerve. Viruset har ligget der, siden lytteren i sin tid har haft skålkopper. Selve nerven bliver oftest så hårdt angrebet, at den ikke bliver rask igen, men symptomerne plejer at aftage med tiden.

Der er forskellige ting, som man kan forsøge for at dæmpe sine smerter og kløen.

Så tidligt som muligt kan man modvirker smerterne ved at få en serie lokalbedøvende blokader af den ramte nerve hos en smertespecialist – en anaesthesiolog. Jo tidligere, blokaderne gives, jo større chance er der for at undgå smerter senere.

Ved at behandle tidligt med virusmidler af typen aciclovir m.fl. og med binyrebarkhormon i tabletform kan forløbet forkortes, men risikoen for sene smerter efter helvedesild nedsættes ikke sikkert. Især ældre bør behandles på denne måde. (BMJ. 9 june 2007. Vol 334. p 1211-15).

Akupunktur kan være en god hjælp, især elektroakupunktur. Zoneterapi kan også hjælpe nogen.

Det lokabedøvende lidocain har vist sig at kunne hindre lokale nervesmerter betydeligt.

Kan det ikke fås som plastre, kan man selv smøre Lidocain gel på huden over det smertende sted og dække det med plastic.

Cremer med det lokalirriterende capsaicin eller med acetylsalicylsyre har også vist sig at kunne hjælpe noget.

Et meget vrksomt middel mod smerter ved helvedesild er Peaceful Mountain’s Shinglederm Rescue Plus, der smøres på huden. Hjælper også vævene til blive genopbygget. Midlet indeholder 11 urter med forskellig virkning og er uden bivirkninger.

Kan findes på www.peacefulmountain.com

Et andet godt tip er at duppe huden med Læsø Badesalt med mosepors.

Medicin mod depression i mindre doser har ofte en meget god virkning mod både smerter og kløe. Fx lægemidlet imipramin 25 milligram om aftenen. I den dosis er der sjældent nogen bivirkninger af betydning, men man kan i stedet for med lægemidler forsøge sig med naturlægemidlet hyperikum (fx Velzina, Calmigen, Esbericum, Anjosin, Libramin, Lyperin Forte, Modigen eller Vita Care Perikon). Hyperikum er også virksomt mod nervesmerter.

Morfin sulfat eller oxycodon i langsomt virkende (depot) udgave har også vist sig at have moderat til høj effekt.

Nyere midler mod nervesmerter er lægemidlerne Gabapentin eller Lyrica.

Magnetfeltbehandling kan være gavnlig, da den virker smertestillende og bedrer blodgennemstrømningen i området. man kan bruge faste magneter, der sættes fast på huden med hudvenligt plaster, gerne i den ende af det smertende område, der vender ind mod rygsøjlen.

Man kan også bruge pulserende magnetfeltbehandling, som man kan få hos alternative behandlere med apparatur til det.

Et magnetarmbånd (EcoFlow) kan virke i hele kroppen, da blodet passerer under armbåndet, hvilket påvirker alle blodlegemerne, så de ikke klumper sammen eller ligger i ”pengeruller”. Givet et bedre kredsløb.

TNS er noget i samme gade. Fra et lille apparat sendes der en svag strøm gennem en del af fx en arm eller ben gennem to små ledninger til lapper på huden. I de fleste tilfælde skal strømmen gå hen over det ramte område. Det hedder Transkutan Nerve Stimulation, og man aktiverer kroppens egne smertedæmpende system på denne måde. Nogle steder kan man leje apparatet, der ellers koster omkring l500‑2000 kroner.

Musikbehandling,hvor man blot spiller behagelig musik i en walk‑man,dæmper smerter godt. Afspænding hjælper de mennesker,der spænder hele tiden på grund af smerterne. Det kan man lære hos en afspændingspædagog. Man kan også aflede tankerne fra smerterne ved at beskæftige sig med noget andet og mere spændende. Så dæmpes smerterne.

Det er også muligt, at et homøopatisk middel vil kunne hjælpe. Man skal i så fald konsultere en homøopat.

Det er godt at tage C-vitamin og B-vitamin i store doser. For eksempel et gram C-vitamin tre gange dagligt og et B-vitamin kompleks (stærke B-vitaminer).

Comments are closed.