Brune pletter

Nogen kvinder er tilbøjelige til at få brun og uregelmæssig hyperpigmentering på lysudsatte områder på grund af øget produktion og ophobning af det brune melanin i huden. Det ses især hyppigt hos gravide kvinder og ved indtagelse af østrogent hormon.

Man kan hos begge køn også se det efter anvendelse af parfume, og efter eksem. De små, lysebrune pletter, der kaldes fregner, ses især hos lys- og rødhårede, og ved sygdommen morbus Recklinghausen ser man adskillige velafgrænsede, lidt større pletter. Det er også en kendt bivirkning af hormonpillen Diane mite, der indeholder østrogen og samtidig modvirker mandligt kønshormon, som kvinder også producerer, men somme tider i for stor mængde, hvilket øger tilbøjeligheden til for kraftig fedtdannelse i huden og bumser.

Man anbefaler derfor kvinder med tilbøjelighed til at danne brune pletter at undgå længere tids solbadning og solarium.

Mangel på selen, der er udbredt i Danmark, kan være medvirkende. Selen er et antioxidant, der modvirker ophobning af oxiderede (forharskede) stoffer i huden (lipofuscin).

Der findes ingen tilfredsstillende behandling af de brune pletter, men anvendelse af solcreme med høj faktor (solblokkere) kan forhindre yderligere pigmentering. Frugtsyre fjerner de yderste lag af huden, men når ikke ned til de melatoninproducerende celler.

Der er måske en chance for, at en passende laserbehandling vil kunne hjælpe. Laserlyset virker mest på mørk hud (og hår). Men det må man snakke med en hudlæge om, for det er dem, der har laserudstyret og den nødvendige viden.

Med alderen er det meget almindeligt med brune pletter på huden, især hvor den er udsat for sol, fx på hænder og i ansigt. De kan skyldes en række sygdomme, som man må blive undersøgt hos en læge eller hudlæge for at udelukke. Fx dårlige nyrer, for megen og for lidt produktion af binyrebarkhormon, hvor der også kan være pletter i munden. Visse leverlidelser kan også give brune pletter.

Er der andre farver i huden, skal man først og fremmest tænke på bivirkninger af medicin, som også kan medføre brune pletter.

Det er en god idé at lade være med at tænke så meget på sine pletter i ansigtet og andre steder. Smil og venlighed får dem til at forsvinde fra bevidstheden hos de mennesker, man er sammen med. Skønhed er ikke kun noget ydre.

Man kan forsøge med hybenkerne-olien fra Fuerza Vital. En bruger havde 3 steder i ansigtet, der var brunt efter solskader fra ferier i syden. Hun brugte olien efter afrensning næsten hver aften i 1½ – 2 måneder – og det kunne tage det!

Leverpletter

De brune pletter, der har en tendens til at komme med alderen, er yderst almindelige. Pletterne er mørkebrune og sidder ikke kun på områder, der bliver udsat for lys, men mest på lysudsatte områder som fx hænder og i ansigtet. De kaldes også leverpletter, men har ikke noget med leveren at gøre, men mere med ophobning af lipofuscin i pletterne. Dette stof er et pigment, der opbygges i huden på grund af forharskning af fedtstof i kroppen, for eksempel transfedtsyrer, der angribes af skadelige frie iltradikaler. Dette i modsætning til fregner, hvor der er et øget antal melanocytter – de celler i huden, der er fyldt med det brune farvestof melanin, som bla. har den funktion af beskytte os mod solen.

Er man usikker på sine brune pletter, eller ændrer de farve, begynder at klø, at bløde, så skal man lade en hudlæge se på dem for at udelukke, at er kan være tale om modermærkekræft. Hudlægen kan også med laserbehandling eller frysning fjerne brune pletter.

Selenmangel øger risikoen for disse brune pletter, der også er udtryk for mangel på vigtige antioxidanter, der modvirker de frie iltradikaler, der forharsker det dårlige fedt. Selen er et vigtigt antioxidant, som mange danskere mangler, fordi vores jord er fattig på dette mineral. Behovet for selen er 200 mikrogram organisk selen dagligt, fx Seleno Precise.

Andre vigtige antioxidanter er E-vitamin, C-vitamin, beta-karoten og flavonoider, der er farvestofferne i vores grønt og frugt. Jeg er helt enig med den amerikanske Dr. Wallach i, at et dagligt tilskud af selen på for eksempel 200 mikrogram med tiden kan medføre, at de brune pletter forsvinder, men jeg anbefaler, at man også supplerer med de øvrige antioxidanter og spiser de 600 gram grønt og frugt, som vi alle bør have.

Kan man ikke spise sig til de 600 gram, er det en mulighed at købe Juice Plus kapsler, der indeholder tørret grønt og frugt med fuld biologisk virkning. Oplysning om forhandlere af Juice Plus kan fås på NSA Scandinavia, tlf. 4582 9501.

Et tilskud af de livsvigtige omega-3 fedtsyrer og kæmpenatlysolie kan også anbefales. Undgå margarine.

Ved brune pletter, der er lidt fedtede, smuldrende og ophævede, også kaldet senile vorter, kan man se god virkning af at gnide dem med amerikansk olie på et stykke gaze. Det skal gøres nogle gange dagligt igennem længere tid.

Nogen kvinder er tilbøjelige til at få brun og uregelmæssig hyperpigmentering på lysudsatte områder på grund af øget produktion og ophobning af det brune melanin i huden. Det ses især hyppigt hos gravide kvinder og ved indtagelse af østrogent hormon.

Man kan hos begge køn også se det efter anvendelse af parfume, og efter eksem. De små, lysebrune pletter, der kaldes fregner, ses især hos lys- og rødhårede, og ved sygdommen morbus Recklinghausen ser man adskillige velafgrænsede, lidt større pletter. Det er også en  kendt bivirkning af hormonpillen Diane mite, der indeholder østrogen og samtidig modvirker mandligt kønshormon, som kvinder også producerer, men somme tider i for stor mængde, hvilket øger tilbøjeligheden til for kraftig fedtdannelse i huden og bumser.

Man anbefaler derfor kvinder med tilbøjelighed til at danne brune pletter at undgå længere tids solbadning og solarium.

Mangel på selen, der er udbredt i Danmark, kan være medvirkende. Selen er et antioxidant, der modvirker ophobning af  oxiderede (forharskede) stoffer i huden (lipofuscin).

Der findes ingen tilfredsstillende behandling af de brune pletter, men anvendelse af solcreme med høj faktor (solblokkere) kan forhindre yderligere pigmentering. Frugtsyre fjerner de yderste lag af huden, men når ikke ned til de melatoninproducerende celler.

Der er måske en chance for, at en passende laserbehandling vil kunne hjælpe. Laserlyset virker mest på mørk hud (og hår). Men det må man snakke med en hudlæge om, for det er dem, der har laserudstyret og den nødvendige viden.

Med alderen er det meget almindeligt med brune pletter på huden, især hvor den er udsat for sol, fx på hænder og i ansigt. De kan skyldes en række sygdomme, som man må blive undersøgt hos en læge eller hudlæge for at udelukke. Fx dårlige nyrer, for megen og for lidt produktion af binyrebarkhormon, hvor der også kan være pletter i munden. Visse leverlidelser kan også give brune pletter.

Er der andre farver i huden, skal man først og fremmest tænke på bivirkninger af medicin, som også kan medføre brune pletter.

Det er en god idé at lade være med at tænke så meget på sine pletter i ansigtet og andre steder. Smil og venlighed får dem til at forsvinde fra bevidstheden hos de mennesker, man er sammen med. Skønhed er ikke kun noget ydre.

 Man kan forsøge med hybenkerne-olien fra Fuerza Vital. En bruger havde 3 steder i ansigtet, der var brunt efter solskader fra ferier i syden. Hun brugte olien efter afrensning næsten hver aften i 1½ – 2 måneder – og det kunne tage det!

 Leverpletter:                                                                                                                 

De brune pletter, der har en tendens til at komme med alderen, er yderst almindelige. Pletterne er mørkebrune og sidder ikke kun på områder, der bliver udsat for lys, men mest på lysudsatte områder som fx hænder og i ansigtet. De kaldes også leverpletter, men har ikke noget med leveren at gøre, men mere med ophobning af lipofuscin i pletterne. Dette stof er et pigment, der opbygges i huden på grund af forharskning af fedtstof i kroppen, for eksempel transfedtsyrer, der angribes af skadelige frie iltradikaler. Dette i modsætning til fregner, hvor der er et øget antal melanocytter – de celler i huden, der er fyldt med det brune farvestof melanin, som bla. har den funktion af beskytte os mod solen.

 Er man usikker på sine brune pletter, eller ændrer de farve, begynder at klø, at bløde, så skal man lade en  hudlæge se på dem for at udelukke, at er kan være tale om modermærkekræft. Hudlægen kan også med laserbehandling eller frysning fjerne brune pletter.

 Selenmangel øger risikoen for disse brune pletter, der også er udtryk for mangel på vigtige antioxidanter, der modvirker de frie iltradikaler, der forharsker det dårlige fedt. Selen er et vigtigt antioxidant, som mange danskere mangler, fordi vores jord er fattig på dette mineral. Behovet for selen er 200 mikrogram organisk selen dagligt, fx Seleno Precise.

 Andre vigtige antioxidanter er E-vitamin, C-vitamin,   beta-karoten og flavonoider, der er farvestofferne i vores grønt og frugt. Jeg er helt enig med den amerikanske Dr. Wallach i, at et dagligt tilskud af selen på for eksempel 200 mikrogram med tiden kan medføre, at de brune pletter forsvinder, men jeg anbefaler, at man også supplerer med de øvrige antioxidanter og spiser de 600 gram grønt og frugt, som vi alle bør have.

 Kan man ikke spise sig til de 600 gram, er det en mulighed at købe Juice Plus kapsler, der indeholder tørret grønt og frugt med fuld biologisk virkning. Oplysning om forhandlere af Juice Plus kan fås på NSA Scandinavia, tlf. 4582 9501.

 Et tilskud af de livsvigtige omega-3 fedtsyrer og kæmpenatlysolie kan også anbefales. Undgå margarine.   

 Ved brune pletter, der er lidt fedtede, smuldrende og ophævede, også kaldet senile vorter, kan man se god virkning af at gnide dem med amerikansk olie på et stykke gaze. Det skal gøres nogle gange dagligt igennem længere tid.

 Vorter hos gamle Verrucae senilis  Seborrhoisk keratose:   

 ”Gammelmandsvorter”, på latin verrucae senilis, har ikke noget med senilitet at gøre, kun med alderen. Det er en meget almindelig hudforandring, når man er oppe i alderen. Det er godartede, små til større flade vorter med en farve fra lysebrun til sort. Overfladen er oftest ru, smuldrer let og føles fedtet.

Er de sorte, skal man dog tænke på modermærkekræft som en mulighed og få lægen til at kigge på dem.

 Hudforandringerne sidder oftest på soludsatte steder og ultraviolet lys kan derfor være medvirkende til fremkomsten.

 Der kan i nogle tilfælde være tale om en genmutation i en vækstfaktor receptor- FGFR3.

Man kan også se en arvelig, autoso´mal dominant form.

 I nogle tilfælde kan man få gammelmandsvorter til at forsvinde ved at gnide dem dagligt med amerikansk olie på et stykke gammeldags gaze.

 Frysning og afskrabning med et fleksibelt barberblad er en anden mulighed, men er der mange, vil det være besværligt.

 Findes vorterne over hele kroppen, og er de stilkede, skal man tænke på sygdommen Neurofibromatosis Recklinghausen, der er en arvelig sygdom, der først og fremmest rammer nervesystemet.

Comments are closed.