Kombucha

Kombuchasvampen er ikke en rigtig svamp, men en symbiose – et samliv mellem en gærart og visse bakterier. Man lægger en aflægger af svampen ned oven på sødet thé, og den virker så som en lille kemisk fabrik, der forgærer sukkeret og danner en række værdifulde stoffer, fx glukonsyre, glukuronsyre, mælkesyre, eddikesyre, aminosyrer,      C-vitamin og B-vitaminer. Desuden skal den ifølge russiske forskere indeholde stoffer med virkning på bakterier og afgiftende virkning. Glukuronsyre kan bla. øge udskillelse af tungmetaller fra kroppen, fx kviksølv og bly.

 Efter otte dage er kombuchadrikken færdig. Den smager godt, indeholder en smule alkohol og perler lidt. Den skal opbevares i køleskab. Svampen skylles grundigt og lægges ned i en ny portion sødet thé.

 Man får den normalt fra venner og bekendte, der har den, og samtidig følger en opskrift på, hvordan den skal bruges, med. Ellers kan man søge på Internettet over søgemaskinen yahoo på ordet kombucha, eller på Internetadressen: http://www.sease.com/kombucha

 Man kan også henvende sig til www.urtegartneriet.dk  for at få oplysninger om eller købe kombuchasvampen.

 Den eneste risiko ved brugen er, hvis man ikke er renlig, da der så kan dannes mug og dermed giftige stoffer.

 Kombucha har ry for at hjælpe mod alverdens ting, fx dårlig mave, kronisk bronkitis, led- og muskelsmerter, skinnebenssår, underlivsbetændelse og hæmorider. En af vores lyttere er ved hjælp af den sluppet af med sine hedeture i forbindelse med overgangsalderen.

Fra Spørg om Sundhed 13-1-98:

Vedr. te-svampen Kombucha:

Følgende lyttere har reageret og lovet at hjælpe andre ved at dele ud af deres te-svamp:

 Anni Fink fra Ebeltoft – telefon 8634-4387

Fra Ebeltoft også Elsa Dolberg Møller – telefon 8634-1481

 Gerda Laigaard fra Nordjylland – telefon 9754-4080

 Ruth Høver Slor fra Spentrup – telefon 8647-9138

 Maja Jensen fra Harboøre – telefon 9783-4898

 Maja Jensen fortæller, at hendes 17-årige datter slap af med sin tynde mave, hun selv blev mere aktiv og ligevægtig, hendes 13-årige søn blev mere aktiv og fik mere energi, samtidig med at hans hang til søde sager og sult aftog. Hendes mand , der havde haft kronisk bronkitis i 7-8 år, slap af med hosten, fik en sundere kulør og samtidig forsvandt hans smerter i benene, og hans led- og muskelsmerter ligeledes. Han har også oplyst, at théen er god mod tømmermænd.

Maja Jensens mor har næsten fået kureret sit skinnebenssår og har ikke længere ondt i benene, og hende bekendte har fået lindret smerterne ved underlivsbetændelse og er sluppet af med hæmorider. Ifølge de medsendte trykte beskrivelser hjælper den også på mage andre ting.

 Elsa Dolberg Møller synes, at théen også smager dejligt, og at den helt klart har hjulpet hende med hendes hedeture  i forbindelse med overgangsalderen.

Svampen er tilsyneladende også let at have med at gøre. Det er i de medfølgende papirer oplyst, at enkelte kan være overfølsomme for den, så det tilrådes at starte med et lille glas.

De vigtigste indholdstoffer skal være: Glukonsyre, glukuronsyre, mælkesyre, eddikesyre, aminosyrer, vitamin C og B-gruppen mm. Desuden skal den iflg russiske forskere indeholde stoffer med antibakterielle og afgiftende virkninger. Den er faktisk en lille, biokemisk fabrik. Bl.a. kan glukuronsyren øge udskillelsen af  tungmetaller. Kroppens surhedsgrad sænkes lidt, hvilket den har godt af.

Efter at have læst materialet fra lytterne har jeg søgt på internettet, og der var der masser af materiale. Søg blot på internetadressen: http://www.sease.com/kombucha eller over søgema­skinen yahoo på kombucha. Der er masser af spændende oplysninger om dette gammelkendte middel til at befordre sundheden. Den eneste fare er, at hvis den ikke bruges rigtigt, dannes der mug og giftige stoffer.

 Der foreligger en undesøgelse fra et område i Rusland, hvor der på, trods af massiv forurening med industrielt og giftigt affald ikke er nogen stor forekomst af kræftlidelser. Forskernes eneste forklaring på dette var, at man i befolkningen der er vant til dagligt at drikke Kombucha te.

Comments are closed.