Skoliose

Skoliose er rygskævhed.  Opdager man skævheden af ryggen tidligt i opvæksten, er der mulighed for at bremse udviklingen, og at man i nogen grad kan få korrigeret skævheden af ryggen ved hjælp af  korsetbehandling dag og nat, men er man udvokset, hjælper det ikke.

Normalt vil man opdage skoliosen ved begyndelsen af puberteten, og piger rammes oftere end drenge. Ridning har måske noget med udviklingen at gøre, da mange med skoliose rider.

Ved skoliose bøjer rygsøjlen til siden og vrider eller fordrejer sig. Skuldrene står ulige højt, og et skulderblad stikker ofte ud. Skævheden ses især ved foroverbøjning. Det er normalt skolelægens ansvar at opdage skævheden.

Der er risiko for, at en skoliose udvikler sig og medfører smerter samt i svære tilfælde påvirkning af lungefunktionen, men det er oftest kun i svære tilfælde. Man opererer skolioser for at forhindre forværring og mindske deformiteten af ryggen. Forværring er almindeligt, hvis man har en skævhed på over 50 grader, især i bryst-rygdelen.

Ved at indsætte skinner eller stave forhindrer man videre udvikling af skævheden og stabiliserer den pågældende del af rygsøjlen. Man tager noget knoglevæv fra hoften for at stivgøre, idet dette knoglevæv vokser ind imellem ryghvirvlerne og stivgør rygsøjlen, som ved en slags cementering. Stavene holder det hele på plads, indtil det er sket. Man behøver normalt ikke at støtte yderligere med korset eller gips efter operationen.

Somme tider vil man ved hjælp af ledninger til måling af nerveledningen, sat på hovedet og benene, kontrollere under operationen, at det hele går, som det skal.,

Efter operationen må man ikke køre i bil de første seks uger, og skal sidenhen altid huske at bruge sikkerhedsbæltet. Man må gå og gradvist øge distancen. Seksuallivet må også først genoptages efter seks uger, efter at lægen  har sagt god for det. Efter to måneder må man få let motion som fx svømning (men ikke dykning), og cykle efter 3-4 måneder. Man må ikke dyrke kontaktsport som fx håndbold før efter seks måneder.

 Når ryggen er stabiliseret, kan man forvente at få færre smerter, da musklerne ikke skal arbejde så hårdt for at  holde ryggen oppe. Arbejdsmæssigt vil det nok være bedst at vælge et ikke rygbelastende arbejde, hvor der er mulighed for varierede arbejdsstillinger, men lysten driver i mange tilfælde værket.

Det er vigtigt at lave øvelser for at styrke musklerne og holde dem smidige og velfungerende resten af livet, men det er sundt og godt for alle.

Der er, så vidt jeg ved,  ingen alternative muligheder for at undgå operation i de sværere tilfælde. Men det er vigtigt at styrke sin muskler under alle omstændigheder og at holde dem så smidige som muligt. de fleste rygsmerter stammer ikke fra selve rygsøjlen med dens  knogle og bruskskiver, men fra musklerne.

Comments are closed.