Iskias og piriformissyndrom

Iskiassmerter stråler fra ryggen, ned gennem hofte, bag på benet og ofte helt ud i storetåen samt kraftnedsættelse i benet. I nogle tilfælde skyldes disse smerter et piriformissyndrom, hvor årsagen skal findes i piriformis-musklen.

I andre tilfælde kan iskiassmerter stamme fra lænden, hvor nerverne kan komme i klemme i forbindelse med problemer med båndskiverne mellem hvirvlerne, evt. diskusprolaps.

Iskiasnerven går hos nogen går igennem piriformismusklen, der går fra korsbenet til udvæksten på ydersiden af lårbenet opadtil. Hvis piriformismusklen bliver stram og spændt, kan den klemme så meget på iskiasnerven, at den ”mister pusten” og funktionen. Der kommer iskiaslignende smerter fra hoften/ballen og ned bag på benet og evt. ud mellem første og anden tå, og kræfterne i benet forsvinder.

Man kan få et indtryk af, om det er denne muskel, det er galt med, ved at spænde den yderligere ved at stå på det modsatte ben, hæve det ramte ben og dreje foden indad. Herved spændes piriformismusklen, og smerterne forværres.

Man behandler med udspænding af musklen hos en fysioterapeut, hvis vigtigste opgave er at lære en, hvordan man selv kan spænde musklen ud. Det er hyppigt mennesker, der sidder meget, fx kontordamer og chauffører, så det er vigtigt, at alle, der arbejder meget siddende, holder pauser og spænder ud indimellem. En kiropraktor vil også kunne hjælpe.

Går smerten længere ned end låret, altså også neden for knæet, er det oftest musklen glutæus minimus, der er overspændt. Den ligger lige over piriformis musklen. Den vil også have gavn af strækøvelser for piriformis, men hvis musklen har været overspændt et stykke tid, har den dannet et aktivt triggerpunkt, og så er det strot set umuligt at strække sig ud af problemet. Så kan man løse problemet ved akupunktur eller ved gua sha, der er en gammel kinesisk form for massage med et særligt redskab. Det gør ondt, men til gengæld er problemet løst i løbet af ganske få behandlinger. Man kan læse mere om denne behandlingsmetode på hjemmesiden www.akuzoneklinik.dk

 Smerter et sted, fx i lænden, kan også medføre, at man spænder i sine muskler i ballen og bækkenet, og derved også får smerter der. Det er en slags overført smerte eller kædereaktion.

Det er typisk, at generne blive mindre, når man er meget i gang, for så slapper musklen af, og nerven får ”luft”. Det gælder i øvrigt for smerter i ryg og lænd samt andre steder i bevægeapparatet, at når smerterne lindres eller svinder ved bevægelse, så er der næsten altid tale om forkrampede muskler, der skal bringes til at slappe af ved at bruges meget og rigtigt.

Ved nervesmerter, især iskiassmerter, kan der være god smertestillende virkning af tre DRÅBER salmiakspiritus (gerne tredobbelt) i et HELT GLAS vand. Det smager ikke stærkt og er i den opløsning aldeles ufarligt. Man kan tage denne dosis op til tre gange dagligt.

Smerter et sted, fx i lænden, kan også medføre, at man spænder i sine muskler i ballen og bækkenet, og derved også får smerter der. Det er en slags overført smerte eller kædereaktion.

Det er vigtigt at stå, gå og sidde med den rette holdning. Der findes faktisk en behandlingsform, der hedder posturologi – hvor kropsholdningen bearbejdes, til den bliver korrekt. Jeg kan også anbefale læge Flemming Vestbergs meget fine bog: ”Smerter i nakke, ryg og ben kan behandles med statikkorrektion”, som netop handler om dette. Udgivet på Borgens Forlag. Mit eksemplar er fra 1992, men jeg ved, at der er kommet nye udgaver.

En god løsning på problemer med holdningen, smerter i ryggen, benene og fødderne, er at bruge sko fra Masai Barefoot Technology – MBT sko.

Det er en ingeniør i Schweiz, der har analyseret masaiernes måde at gå på deres bare fødder i ujævnt terræn, og hvordan det påvirker deres holdning og fodsundhed. MBT skoene giver samme virkning på musklerne og hele skelettet, som hvis man går på ujævnt terræn ude i naturen.

Fødderne kommer til at arbejde mere naturligt, så alle fodmuskler bruges, hvilket modvirker svækkelse af dem med nedsunken fodrod til følge. Foden afvikles fra en minushæl og fremefter til tæerne med støtte under svangen, så senerne under fødderne ikke bliver overbelastet, hvorved der kan opstå betændelsesagtige forandringer i senevævet under fødderne. Mange, der tror, de har en hælspore, har i virkeligheden smerter der, hvor senerne under foden sætter sig fast på hælbenet. Det kaldes plantar fasciitis. MBT skoene er bløde under hælen og fordeler trykket, så hælen i det hele taget bliver aflastet og hælsporegener kan forsvinde.

Moderne mennesker går i sko med flad bund og hæl, hvilket medfører, at de ikke bruger deres fødder rigtigt. De er spærret inde og giver før eller senere problemer. Blandt andet svækkes de muskler i benene, der bruges til at stabilisere os under gangen. Det førte til udvikling af Jacoform skoene, der markedsførte sig som ”Føddernes Frihedsbevægelse”.

De er også rigtig gode, men Masai skoene er meget bedre, da de i langt højere grad også stimulerer den rigtige brug af musklerne i benene og hele vejen op langs ryggen til nakken, hvilket øger kropsbevidstheden. Hvor mange mennesker med tiden går foroverbøjet og spænder i lænden, vil de ved rigtig gang i Masai sko automatisk rette sig op og få den holdning, som man kan misunde masaierne. De afspænder stramme og ømme muskler hele vejen op, så ryg- og nakkesmerter forsvinder, og disse sko vil derfor være et godt valg for enhver med ryg- og nakkeproblemer. Også mavemusklerne stimuleres og styrkes.

Med Masai sko på står man ikke stille, men kan rulle frem og tilbage, hvilket styrker muskler og ledbånd og fremmer venepumpefunktionen, hvor musklerne i benene trykker returårerne sammen, så blodet på grund af klapfunktionen kun kan løbe opad mod hjertet. Det modvirker trætte og tunge ben. Balancen bliver også styrket, når man har disse sko på, hvor man hele tiden skal justere, og trykpunkterne under huden sender mange flere informationer til lillehjernen, der er vores balancecenter.

På grund af blandt andet minushælen og den øgede brug af bagsidemusklerne på underbenet vil man også strække sin achilllessene og derved kunne behandle og undgå gener på grund af en for kort achillessene og de betændelsesagtige forandringer der, hvor achillessenen sætter sig på hælknoglen.

Man skal være opmærksom på, at når man begynder at bruge Masai sko, vil man bruge musklerne på en anden måde, så de kan blive ømme i begyndelsen. Brug dem derfor kun nogle timer ad gangen, indtil tilvænning er sket. Skoene skal også bruges rigtigt for, at man kan få den fulde glæde af dem, men de er en god investering. Husk, at for den, der har ondt i fødderne, er alt andet ligegyldigt.

Jeg kan også anbefale bogen ”Din ryg længe leve! Morgengymnastik i sengen mod dårlig ryg”, af Erik Breum. Forlaget Columna.

Skal man stå meget på hårde gulve, kan jeg anbefale at bruge en fjedrende måtte til at stå på, så man ikke kan stå helt stille. De findes til industrielt brug.

Comments are closed.