Undervægt

Vægten skal sættes i relation til kropstypen, men man kan begynde med at udregne sit kropsmasse indeks – BMI. Gå på www.bmitest.dk Det er den letteste måde at udregne sit BMI på. Er det under 18,5 er man undervægtig.

De er vigtigt, hvis man taber i vægt, at finde ud af årsagen. Det kan derfor være en god idé at konsultere sin læge og evt. en ernæringsterapeut (kan fx findes på www.detforening.dk).

Almindelig motion er sund og god, fordi den stimulerer appetitten. Stress og følelsesmæssige problemer kan også nedsætte appetitten og medføre vægttab, men det ses oftest hos helt unge piger i form af nervøs spisevægring.

Du kan forsøge at spise noget mere sundt fedt, som fx fede fisk, avocados, mandler og nødder, almindelig yoghurt med frugt etc. og tage nogle flere mellemmåltider. Brug rigeligt af olivenolie til salater og til madlavningen. Du kan også vælge federe pålæg og kød, selvom den type fedt ikke er særlig sund. Tag også hver morgen to spiseskefulde af en god olie, fx Nutridan Strong citron, Udo’s Choice  eller Livets Olie.

Problemet er blot, at nogle mennesker så bare sætter forbrændingen op og brænder den ekstra mad af. Men der kan dog godt komme en vægtøgning, hvis det lykkes at spise mere, end man brænder af.

For at stimulere appetitten er det vigtigt ikke at drikke for meget kaffe og ikke at spise for meget sukker i form af fx slik. Det mætter og standser appetitten for tidligt, og så får du måske ikke spist nok af den sunde, energirige mad. For meget fiber i maden vil også kvæle din appetit, mens for lidt vil give dig problemer med maven. Tag dig tid til at spise i fred og ro. Så glider der nok lidt mere ned.

En hel del kvinder, der har menstruationer, og mange unge mangler jern, hvilket kan forstyrre appetitten og medføre træthed, dårligt immundforsvar mm. Man skal dog passe på ikke at få mere jern, end man har brug for. Jerndepoterne kan måles ved blodprøven serumferritin. For meget jern medfører inflammation. Læs mere om det på www.radiodoktoren.dk

Bitterstoffer stimulerer både appetitten og fordøjelsen, så jeg vil råde dig til at bruge fx Bitterstern, som kan købes hos Matas eller i en helsekostbutik.

Det er også vigtigt, at man kan fordøje sin mad ordentligt, hvilket kræver, at man har nok af mavesyre og fordøjelsesenzymer, både fra (rå) grønsager og frugt samt eventuelt ved at tage tilskud af vegetabilske fordøjelsesenzymer til hovedmåltiderne.

Jeg vil iøvrigt råde dig til at læse bogen ”Fuldkommen Sundhed” af Deepak Chopra. Den handler om den ayurvediske (gammelindiske) lægevidenskab, hvor man tager meget hensyn til kropstyperne. Her kan du finde en god kostvejledning.

Der er også noget andet, du kan gøre, nemlig at dyrke body-building eller anden muskelkrævende sport. Musklerne kan nemlig udvikles, efter hvor meget man bruger dem, og dermed kan du få vægten op. Men husk ikke at overdrive. Motion er i øvrigt en god metode til at bevare kalkindholdet og styrken i knoglerne, der lettere giver problemer for de slanke efter overgangsalderen.

Er du idrætskvinde og deltager i hård konkurrenceidræt, som fx triathlon, undertrykker du din dannelse af kønshormoner og dermed også dine muligheder for at blive mere ”rund”.

Hjælper det hele ikke noget, må du forsøge at blive tilfreds med dig selv og din krop, som sikkert er pæn og slank. Stil dig nøgen foran et stort spejl og sig til dig selv, at du er OK, som du er. Det er en fordel ikke at være overvægtig, så det kan du også fortælle dig selv.

Comments are closed.