Laktoseintolerans

Børn indtil fire års alderen kan normalt nedbryde mælkesukkeret laktose til glukose og galaktose, da de endnu har nok af enzymet laktase, der er nødvendigt for denne omdannelse. Det gælder især for fx kineserne, hvor 90% ikke tåler mælk.

I Nordeuropa, blandt andet i Danmark, er det omkring 3 procent af større børn og voksne, som har et lavt niveau af laktase. De kan derfor ikke nedbryde mælkesukkeret, der så bliver forgæret af bakterier, hvilket udløser en stor dannelse af tarmgas med oppustet mave, koliksmerter mm. efter måltiderne. Laktose kan også holde på vædske ud i tarmen og derfor hos nogen medføre diaré, når den ikke nedbrydes.

Det er delvist genetisk betinget, men man kan også få laktoseintolerans på grund af en række tarmsygdomme, for eksempel akut eller kronisk tarmbetændelse, cøliaki eller tarmkræft.

Ved mangel på laktase findes der et produkt ved navn Lactrase. Det er kapsler, som bruges ved spisning af fødevarer, som indeholder laktose. Man knækker kapslen og drysser indholdet ud over maden. Lactrase kan købes på apoteket.

Man kan også købe laktase hos  Dansk Hjemmeproduktion Aps

Hygildvej 5, 7631 Ejstrupholm

Telefon: (+45) 62671447 Fax: : (+45) 62671497

e-mail : info@hjemmeproduktion.dk Hjemmeside: www.hjemmeproduktion.dk

 

Comments are closed.