Vitamintilskud ufarlige og nødvendige

Dagspressen er nu igen fyldt med fejlagtige og misvisende
advarsler mod at tage tilskud af vitaminer. Baggrunden er en ny såkaldt
undersøgelse, hvor overlæge Gluud og medarbejdere på baggrund af en håndplukning af tidliger enkelte vitaminer er farlige at indtage som tilskud. De har ud af 15.545 undersøgelser udvalgt i alt 78 og yderligere fravalgt 22 studier, da de ellers ikke ville kunne få noget negativt resultat. De har blandt andet fravalgt nogle af de mest velkontrollerede og største undersøgelser med vitaminer og andre antioxidanter, som klart viste gavnlige virkninger på helbredet.

Der er altså tale om grov videnskabelig manipulation med virkeligheden for at udsprede en angst i befolkningen uden rimelig baggrund. De eneste, der har gavn af den nye undersøgelse er medicinalfirmaerne, hvis profit kan være i fare, hvis folk holder sig raske ved at leve sundt og sikre kroppen alt det, den har brug for til at opretholde sundheden. Man kan læse en grundig gennemgang af det nye studie på Vitalrådets hjemmeside www.vitalraadet.dk under overskriften Kosttilskud og talmagi.

En metode, som lægemiddelindustrien benytter sig flittigt
af, er at få læger til at lave lægevidenskabelige forsøg med det klare formål
at vise, at vitaminer, mineraler og andre naturmidler ikke virker mod sygdom, men snarere er farlige. Det er med de sofistikerede metoder, man bruger inden for lægevidenskabelig forskning, muligt at bevise alt det, man gerne vil.
Statistik er blot et af redskaberne, og der kommer flere og flere tilfælde frem
i dagens lys, hvor læger er blevet ført bag lyset eller bestukket af
medicinalindustrien, eventuelt blot har lagt navn til en artikel. Det Nordiske
Cochrane Institut, som overvåger lægevidenskabelig forskning, har for et par år siden konkluderet, at det kun er 8 procent af lægevidenskabelige studier, der er til at stole på. Lægevidenskab er ved at blive mere skab end viden.

Det nævnes igen og igen fra offentlige myndigheder, blandt andet Fødevarestyrelsen og DTU, at man, hvis man spiser en rimelig fornuftig
daglig kost, får man dækket sit behov for vitaminer og mineraler. Det er heller ikke rigtigt. De fleste mennesker kan ikke opnå at få nok af alle vitaminer gennem kosten alene. Det er ikke ret mange mennesker, der spiser en virkelig sund kost. For eksempel er det højst 20 ud af 100, der spiser seks gange hundrede gram grønt og frugt dagligt. Desuden er kvaliteten af fødevarerne, som man køber, blevet dårligere. Økologiske fødevarer indeholder væsentligt flere næringsstoffer end konventionelt dyrkede, som langt de fleste bruger.

Desuden udsættes vi for utrolig mange kemiske stoffer fra
maden, vandet og luften samt ved kontakt med kemiske stoffer på
arbejdspladserne og i kosmetik. Enhver kemisk belastning øger behovet for
kosttilskud. Det gælder også for behandling med lægemidler, der tærer på
vigtige stoffer i kroppen. Mennesker, der er i behandling med lægemidler mod for højt kolesterol (statiner) behøver for eksempel ekstra tilskud af Q10, der blandt andet forebygger kræft og hjertesvækkelse. Også sygdomme øger behovet for kosttilskud. Det gør stress også.

Mange sygdomme, især kroniske, kan forebygges ved hjælp af vitaminer og mineraler, og i mange tilfælde kan kroppen ved at få tilført alt det, den har brug for, helbrede sig selv.

Man skal altså ikke gøre sig bekymringer over at blive skadet af et fornuftigt
forbrug af kosttilskud, som man blandt andet kan læse mere om i de mange gode bøger om vitaminer og mineraler. Bekymringen bør være om, at man får tilstrækkeligt af alle de næringsstoffer, som kroppen har brug for. Og dem kan man ikke spise sig til i almindelig kost.

Vitaminer skal helst være naturlige, ikke fremstillet kemisk, så det er vigtigt at købe kosttilskud af kvalitet. I flere af de forsøg, hvor man har forsøgt at bevise, at vitaminer ikke virker, har man netop brugt kunstigt fremstillede vitaminer, som kroppen ikke kan bruge.

Det er lodret løgn, at brug af vitaminer øger dødeligheden. I den nyeste oversigt fra det amerikanske US National Poison Control System var
der ifølge den nyeste opgørelse ikke et eneste dødsfald fra nogen vitaminer,
inkl. Vitaminerne  A, C, D og E, B-vitaminerne eller andre vitaminer.  Der
var heller ikke nogen, der døde af tilskud af mineraler. Over halvdelen af
amerikanerne tager daglige tilskud af vitaminer og mineraler, over 60 milliarder om året. Uden et eneste dødsfald.

Det er uetisk og urimeligt, at læger og andre udspreder angst for vitaminer og andre fornuftige kosttilskud. I øvrigt har man ved undersøgelser fundet, at mere end 70% af læger og speciallæger selv tager vitaminer og mineraler.

Carsten Vagn-Hansen

Læge og sundhedskonsulent

Comments are closed.