Stoftskifte, for højt

Højt stofskifte skyldes, at der bliver produceret for meget af stofskiftehormoner, der regulerer stofskiftet. Der er hyppigst talte om en tilstand, hvor immunsystemet overstimulerer funktionen af skjoldbruskkirtlen.

De typiske tegn på for højt stofskifte med vægttab trods øget appetit, hyperaktivitet, irrritabilitet, varmefølelse og sved, rysten, træthed, diaré, bløde negle og

menstruationsproblemer. Der er hurtig puls, eventuelt højt blodtryk, hos ældre evt. uregelmæssig puls (atrieflimren), svedig hud og muskelsvækkelse. Der er struma og mænd kan få vækst af brysterne. Blodprøver vil afsløre, hvad der er galt. Der kan også være besvær med at sove og tiltagende knogleskørhed (osteoporose).

I nogle tilfælde bliver øjnene fremstående. Sygdommen kaldes så Basedow. Se under Basedow, også kaldet Graves sygdom. Det er en autoimmun sygdom, hvor kroppens afsporede immunsystem angriber kroppens egne celler. Ved autoimmune sygdomme findes der i blodet antistoffer mod kroppens egne væv, fx skjoldbruskkirtlen.

Det samme gælder for Hashimotos thyreoiditis, en autoimmun betændelsestilstand

i skjoldbruskkirtlen, der ofte starter med for højt stofskifte og senere, når cellerne i skjoldbruskkirtlen er ødelagt, går over i for lavt stofskifte. Læs mere om Hashimotos sygdom på www.radiodoktoren.dk og læs mere om autoimmune sygdomme på www.radiodoktoren.dk og i min bog ”Maven – din bedste ven. Sundhed fra mund til bund” (Gads forlag ).

Den medicinske behandling sker oftest med midler, der undertrykker dannelsen af stofskiftehormon. Det kan være lægemidler, der ofte kun hjælper, så længe man giver dem. For den hurtige puls og øvrige symptomer giver man ofte lægemidler af typen beta-blokkere, der dæmper det ubevidste, sympatiske nervesystem.

Man kan også give radioaktivt jod, hvor radioaktiviteten så virker kraftigt i det jodholdige væv i skjoldbruskkirtlen. Det kan med tiden medføre for lavt stofskifte.

Det samme gælder for kirurgisk behandling, hvor man fjerner en del af skjoldbruskkirtlen.

Naturmedicinsk findes der to urter, der begge er af myntefamilien:

Den ene er Lycopus virginicus (på engelsk Bugleweed) og dens europæiske fætter

Lycopus europæus (gypsywort). Dosis er en teskefuld tørret plante til en kop thé tre gange daglig. Eller tinktur 1-2 milliliter tre gange dagligt. Det sidste er bedst.

(Der findes en dansk slægtning ved navn Lycopus clavatum- ulvefod – der ikke må anvendes til indtagelse).

Især tysk forskning har vist, at Lycopus europaeum dæmper skjoldbruskkirtlens aktivitet og produktionen af stofskiftehormon. Planten er godkendt i Tyskland mod mildt forhøjet stofskifte.

Der kan forekomme bivirkninger i form af struma og hovedpine. Må ikke tages af gravide.

Den anden er Leonurus cardiaca (eng. Motherwort), på dansk Hjertespænd. Den dæmper også skjoldbruskkirtlen og er særlig god til at lindre hjertesymptomerne ved for højt stofskifte. Hjertespænd kan købes som kapsler. Dosis er 1-2 kapsler 3 gange dagligt før måltiderne. Der er ikke beskrevet nogen bivirknnger, men Hjertespænd bør ikke bruges under svangerskab.

En del fødevarer kan modvirke en overaktiv skjoldbruskkirtel. Det drejer sig om grønsager af kålfamilien, fx hvidkål, rødkål, rosenkål, broccoli, kinakål etc. Desuden soja, hirse og måske hvidløg.

Den øgede aktivitet i cellerne ved for højt stofskifte øger cellernes behov for aminosyren carnitin, som blandt andet er vigtigt for transporten af fedtsyrer til cellernes ”kraftværker”, mitokondrierne. Det kan være med til at forklare den muskelsvækkelse, der følger med for højt stofskifte, da carnitin er med til at besvære muskelsundheden og muskelstyrken.

Der er også noget, der tyder på, at stofskiftehormoner kan undertrykke kroppens produktion af carnitin, og da der yderligere forekommer øget tab af carnitin med urinen ved for højt stofskifte, er det nødvendigt at give tilskud af carnitin. Det skal ske i form af L-carnitin. Dosis anbefales til mellem 2 og 4 gram dagligt.

(Ann NY Acad Sci. 2004 Nov; 1033: 158-67).

(Muscle Nerve. 2005 Sep; 32(3): 357-9)

Carnitin har også vist sig at være af værdi i behandlingen af stofskiftekriser (på engelsk thyroid storm), som er sjældne kan udløses af en massiv udløsning af stofskiftehormoner,

oftest på baggrund af andre sygdomme eller skader.

Det vil være klogt at få kontrolleret stofskiftet regelmæssigt hos lægen.

Comments are closed.