Åreknuder

Har man åreknuder er det bedst at blive henvist til en speciallæge med særlig indsigt i problematikken ved åreknuder og med udstyr, som kan påvise årsagen til åreknuderne.

En ny og skånsom behandlingsmetode er med laserteknik. Det gøres blandt andet på Aareknudeklinikken, der har afdelinger flere steder i Danmark. Se på www.varix.dk

Ved åreknuder er det de overfladiske returårer, der bliver overfyldt med blod på grund af svækkelse af årevæggene og af de klapper, der normalt sikrer, at blodet flyder fra de overfladiske returårer og ind til de dybe for at fortsætte mod hjertet.

Der er en arvelig tilbøjelighed til åreknuder, og de er hyppigst hos kvinder, måske fordi de kvindelige kønshormoner østrogen og gestagen svækker årevæggene. I den forbindelse må man advare mennesker med åreknuder mod at anvende hormoner (kvindelige), da risikoen for blodpropper og kræft derved kan øges. Det gælder dog ikke lokal brug i skeden.

Åreknuderne bliver værre, når man sidder og står meget, bruger højhælede sko, ved overvægt, forstoppelse og stramt tøj.

Generne fra åreknuderne bliver mindre, når man går meget og sørger for at aflaste trykket i årerne ved at lægge eller sætte sig med benene højt, når man fx læser eller ser fjernsyn. Det er også godt at pumpe med benene, når man sidder, for hver gang, man strammer musklerne i benene eller vipper med fødderne, pumpes returåreblodet i de dybe returårer mod hjertet. Det er det, der kaldes venepumpen. Her kan man fx bruge et vippebræt, der kan laves af krydsfinér i en størrelse, så fødderne bekvemt kan hvile på brættet, og nedenunder brættet skal der så anbringes en stor rundstok, der sømmes fast på langs og forsynes med en påklistret eengangsvaskeklud af skumplastic, så brættet ikke kurer hen over gulv eller tæppe. Man kan også bruge et bræt med ruller, så man ikke kan sidde stille med fødderne.

En anden mulighed, der har mange andre gode virkninger, er at bruge MBT sko. Det er den nye type sko fra Masai Barefoot Technology, som nu er kommet til Danmark. Det er en ingeniør i Schweiz, der har analyseret masaiernes måde at gå på deres bare fødder i ujævnt terræn, og hvordan det påvirker deres holdning og fodsundhed. MBT skoene giver samme virkning på musklerne og hele skelettet, som hvis man går på ujævnt terræn ude i naturen.

Fødderne kommer til at arbejde mere naturligt, så alle fodmuskler bruges, hvilket modvirker svækkelse af dem med nedsunken fodrod til følge. Foden afvikles fra en minushæl og fremefter til tæerne med støtte under svangen, så senerne under fødderne ikke bliver overbelastet, hvorved der kan opstå betændelsesagtige forandringer i senevævet under fødderne. Mange, der tror, de har en hælspore, har i virkeligheden smerter der, hvor senerne under foden sætter sig fast på hælbenet. Det kaldes plantar fasciitis. MBT skoene er bløde under hælen og fordeler trykket, så hælen i det hele taget bliver aflastet og hælsporegener kan forsvinde.

Moderne mennesker går i sko med flad bund og hæl, hvilket medfører, at de ikke bruger deres fødder rigtigt. De er spærret inde og giver før eller senere problemer. Blandt andet svækkes de muskler i benene, der bruges til at stabilisere os under gangen. Det førte til udvikling af Jacoform skoene, der markedsførte sig som ”Føddernes Frihedsbevægelse”.

De er også rigtig gode, men Masai skoene er meget bedre, da de i langt højere grad også stimulerer den rigtige brug af musklerne i benene og hele vejen op langs ryggen til nakken, hvilket øger kropsbevidstheden. Hvor mange mennesker med tiden går foroverbøjet og spænder i lænden, vil de ved rigtig gang i Masai sko automatisk rette sig op og få den holdning, som man kan misunde masaierne. De afspænder stramme og ømme muskler hele vejen op, så ryg- og nakkesmerter forsvinder, og disse sko vil derfor være et godt valg for enhver med ryg- og nakkeproblemer. Også mavemusklerne stimuleres og styrkes.

Med Masai sko på står man ikke stille, men kan rulle frem og tilbage, hvilket styrker muskler og ledbånd og fremmer venepumpefunktionen, hvor musklerne i benene trykker returårerne sammen, så blodet på grund af klapfunktionen kun kan løbe opad mod hjertet. Det modvirker trætte og tunge ben. Balancen bliver også styrket, når man har disse sko på, hvor man hele tiden skal justere, og trykpunkterne under huden sender mange flere informationer til lillehjernen, der er vores balancecenter.

På grund af blandt andet minushælen og den øgede brug af bagsidemusklerne på underbenet vil man også strække sin achilllessene og derved kunne behandle og undgå gener på grund af en for kort achillessene og de betændelsesagtige forandringer der, hvor achillessenen sætter sig på hælknoglen.

Man skal være opmærksom på, at når man begynder at bruge Masai sko, vil man bruge musklerne på en anden måde, så de kan blive ømme i begyndelsen. Brug dem derfor kun nogle timer ad gangen, indtil tilvænning er sket. Skoene skal også bruges rigtigt for, at man kan få den fulde glæde af dem, men de er en god investering. Husk, at for den, der har ondt i fødderne, er alt andet ligegyldigt.

Man kan stimulere kredsløbet i sine ben ved blid massage af benene op mod hjertet med fx velduftende olier, men massér ikke direkte på åreknuderne. Ved at drikke eller spise mørke bær som fx kirsebær, solbær, tranebær og blåbær, der indeholder stoffer, der kan styrke og stramme væggene i returårerne, kan man til en vis grad modvirke åreknuder.

Aroniasaft, som kan købes i helsekostforretninger og hos nogle Matas butikker er en særlig ogd og ren saft, der udover saften kun indeholder økologisk, brunt rørsukker.

Kompressionsstrømper kan bedre kredsløbet i benet betydeligt, og de typer strømper, man i dag bruger, er ikke ubehagelige at bruge, hvilket de gammeldags gummistrømper i høj grad var.

Er kun det ene ben er berørt, må årsagen afklares. Der kan fx være tale om følger efter en blodprop i de dybe returårer i benet. Det vil specialisten kunne afgøre.

Naturmedicin kan måske lindre generne. Her kan midler med hestekastanie komme på tale, fx Aesculaforce eller Venokan, der modvirker udsivning fra returårerne, og dermed hævelsen af fødder og ben. 600 milligram dagligt. Midlerne har også en blodkarsammentrækkende virkning.

Revena Plus creme er meget god ved trætte og tunge ben.

Er der problemer med kredsløbet udover åreknuderne, kan det tibetanske urtepræparat Padma 28 være en hjælp.

Et par gode råd:

Gå som det første om morgenen så langt, som du kan. Læg dig efter gåturen med benene

hævet 45 grader i mindst 30 minutter.

Sov altid med benene lidt opad. Fx ved at lægge en kile under madrassen i fodenden.

Nyere studier har vist, at stoffet pycnogenol, der er et kraftigt antioxidant, der er lavet af pinjebark, klart kan forbedre symptomerne ved kronisk venøs insufficiens, altså åreknuder. Man skal tage 100 milligram tre gange dagligt i to måneder. Kan fås i helsekostforretninger (der kan få det fra Naturdrogeriet).

Gotu Kola har vist sig at give 80% bedring af symptomerne ved åreknuder. Det virker ved at bedre bindevævsstrukturen og bodgennemstrømningen i bindevævet, og ved a give huden og bindevævet større elasticitet. Gotu Kola virker ved at øge dannelsen af GAG (hyaluronsyre og chondroitinsulfat).

Comments are closed.