Biskjoldbruskkirtelhormon for lidt – hypoparathyreoidisme

Denne lidelse kaldes hypoparathyreoidisme. Der er mangel på biskjoldbruskirtelhormon – parathyreoidahormon –PTH og mangel på calcium (kalk).

Symptomerne ved kronisk for lavt calciumindhold i blodet er neurologiske og neuromuskulære. For eksempel:

Muskelspasmer (ufrivillige sammentrækninger af musklerne)

Lejlighedsvise kramper i hænder og fødder.

Uro, grimasseren i ansigtet.

Føleforstyrrelser i læber, fingre og tæer.

Tørt hår og hud, skøre negle

Mavesmerter.

Smertefuld menstruation.

I svære tilfælde kramper i struben og generelle kramper.

Hos børn forsinket udvikling af tænder samt dårlig tandemalje.

Grå stær.

Der kan komme psykiske symptomer i form af irritabilitet, depression og psykose.

Nedsat bevidsthed

Der kan komme rytmeforstyrrelser i hjertet. I en del tilfælde er symptomerne dog ikke særlig udtalte.

Hvis der er tale om en arvelig hypoparathyreoidisme og samtidig svigt af flere andre kirtler på autoimmun baggrund, kan der optræde håraffald og candida svampeinfektion.

Generelt er der ofte et meget broget sygdomsbillede med mange mærkelige symptomer. så de ramte kan blive beskyldt for at være hypokondere, eller at deres symptomer er psykisk betingede.

Hypoparathyreoidisme øger risikoen for mangel på B12-vitamin (perniciøs anæmi), Addisons sygdom (for lav dannelse af binyrebarkhormon) og Parkinsons sygdom. Læs mere om B12-vitamin og disse sygdomme på fx www.radiodoktoren.dk

Blodprøver skal tages for at kontrollere calcium, fosfor, D3-vitamin, magnesium og PTH.

Urinprøver kan vise, hvor meget calcium der tabes med urinen.

Der kan optræde for lavt kalk i blodet sammen med mangel på magnesium, og når man tilfører magnesium, kan PTH-niveauet og calcium i blodet blive normalt igen.

Mangel på D-vitamin kan i sig selv medføre mangel på calcium i kroppen, så det må også overvejes.

Behandlingen sigter mod at få genskabt calcium- og mineralbalancen i kroppen. Først og fremmest ved at tage et stort tilskud af calcium og D3-vitamin.

Det skal være letoptageligt calcium fra fx Calcium Forte eller Osforte, som begge indeholder D3-vitamin (men ikke nok til genopretningen). Calciumcarbonat er tungt optageligt, især hvis man ikke har nok mavesyre. Det er langt bedre at tage calcium citrat eller calcium citrat malat.

For optagelsen af calcium er det nødvendigt at have nok af magnesium, D3-vitamin og K2-vitamin, og det er vigtigt at tage tilskud af alle tre dele for at være sikker på dels optagelsen af kalk, dels indbygningen i knoglerne og for at sikre, at kalken havner i knoglerne og ikke i de bløde væv, fx i pulsårerne. Det nye produkt OsteoRemin Forte indeholder let optageligt
kalk og magnesium, K2-vitamin og D3-vitaminog kan anbefales. Det er dog vigtigt at supplere med yderligere 70 mikrogram D3-vitamin for at få nok D3, der også er vigtigt for immunforsvaret, nervesystemet, hjertet og meget andet.

Kosten bør indeholde meget calcium, der især findes i grønne grønsager, frø, mandler, nødder, bønner, oliven, firsk og tørret frugt, fisk, vand (ukogt) og kornprodukter (fuldkorn).

Det et bedst at få en kost med lavt indhold af fosfor, der især findes især i sodavand og cola af alle arter og som tilsætningsstof i mange færdigretter samt i mælk og ost. For meget fosfor kan medføre afkalkning af knoglerne, hyperaktivitet, forhøjet fedtindhold i blodet og kramper i benene.

Behovet for D3-vitamin er mindst 60-70 mikrogram dagligt, undtagen i maj, juni og juli, hvis man får sol på kroppen, Man kan dog roligt tage mindst 100 mikrogram dagligt, da den øvre grænse er helt oppe på over 250 mikrogram dagligt. Blot en times sol på kroppen om sommeren medfører, at man danner mere end 250 mikrogram D3 i huden.

Nogen optager D3-vitamin dårligt og her derfor behov for større doser. Man skal tage sit D3-vitamin sammen med et fedtholdigt måltid, da D3 er fedtopløseligt. Tager man sit tilskud af D3-vitamin til dagens største måtlid, bliver optagelsen øget med mere end 50%, så det må anbefales.

Man kan let få kontrolleret indholdet af D3-vitamin i blodet, og det skal kontrolleres regelmæssigt sammen med calcium, fosfor og magnesium.

Hvis der ikke er nok magnesium i kalktabletten, skal man tage ekstra magnesium.  Fx 600 mg om aftenen (fx som Magnesium citrat, ikke magnesium oxid). Man må aldrig tage calcium (kalk) uden at få magnesium samtidig. Magnesium virker kun ordentligt i kroppen, hvis man samtidig får B6-vitamin, fx 50 eller 100 mg. Mineraler tages bedst om aftenen, da de så optages bedre i kroppen.

K-vitamin er også vigtigt for optagelsen af calcium. K-vitamin findes i grønne grønsager og dannes af sunde tarmbakterier, først og fremmest mælkesyrebakterier (probiotika).

Comments are closed.