Fedtknuder lipomer

Lipomer er godartede svulster i underhuden, opbygget af fedtvæv. De kan forekomme udbredt på kroppen, og de kan være ømme. De angriber mænd 4-10 gange så hyppigt som kvinder, og sidder ofte i nakken og på skuldrene, ikke så tit på underarmene.

Man kender ikke sikkert årsagen, men lipomer består af overskud af triglycerider, som man blandt andet får ved at spise en raffineret kost med sukker, kager, hvidt brød etc. Mangel på motion, hvor man bruger triglycerider som brændstof, kan også være medvirkende, og i en del tilfælde spiller et tidligere stort alkoholforbrug ind.

Læs mere om triglycerider på www.radiodoktoren.dk

Der kan ved lipomer også være nervebetændelse (nerveskader) i arme og ben, muskelproblemer, svimmelhed og høretab.

Kirurgisk fjernelse kan være nødvendig, hvis fedtknuderne trykker på nerver eller andet.

Det behøver ikke at være hos hudlægen, men kan fx også foregå hos en kirurg med speciallægepraksis eller hos den praktiserende læge, hvis han har tid.

Ophør med alkohol får ikke knuderne til at forsvinde, men kan gøre væksten langsommere.

En lytter har både hos sig selv og andre observeret en direkte sammenhæng mellem mælk og forekomsten af bumser og fedtknuder. Samtidig sørger han for at få passende mængder plantefedt gennem nødder, mandler og olivenolie, en sund kost med urter, grønsager og frugt samt passende mængder kød og fisk. Han undgår også hvedeprodukter og de fleste tilsætningsstoffer.

Hos en kammerat har han set, hvordan hans ellers 30 år gamle fedtknuder er forsvundet efter blot 1-2 måneder uden mælkeprodukter.

 

 

 

Comments are closed.