Churg-Strauss sygdom

Churg-Strauss’ sygdom, også kaldet allergisk årebetændelse, er en sygdom, hvor der dannes småknuder (granulomer) i og uden for de forskellige typer små og mellemstore blodkar med en type celler, der optræder hyppigere ved allergi (eosinofile). Alle organer kan angribes. Der er en stærk forbindelse mellem denne sygdom og svær astma samt øget mængde eosinofile celler ude i vævene. Det hele peger på en overfølsomhedsreaktion på grund af et afsporet immunsystem, altså en autoimmun sygdom.

Sygdommen er sjælden, og kan optræde i alle aldre undtagen hos småbørn. Gennemsnitsalderen ved debut af sygdommen er 44 år, og der er lidt flere mænd end kvinder, der får sygdommen.

Symptomerne er uspecifikke og typisk feber, appetitløshed samt vægttab, som man ser ved systemlidelser. Lungerne, hjertet og huden er typisk involveret, mens nyrerne ikke er så hyppigt angrebet. Der er mange eosinofile hvide blodlegemer i blodet. Diagnosen stiller man oftest ved at tage en prøve (biopsi) ud og undersøge den mikroskopisk.

Hvis man ikke bliver behandlet, er sygdommen farlig, især på grund af lunge- og hjertelidelsen. Man behandler oftest med binyrebarkhormon, som normalt virker godt. I nogle tilfælde kan sygdommen være ret mild og kan gå i ro af sig selv eller efter korte kure med binyrebarkhormon.

Hvis binyrebarkhormon ikke hjælper nok, eller ved svær sygdom, er det bedst at kombinere kemoterapimidlet cyclophosphamid og binyrebarkhormon, skiftevist hver anden dag. Det kan give en meget fin virkning i retning af, at sygdommen går helt i ro. Det er dog tvivlsomt, hvor stor indflydelse cyclophosphamid har på sygdommen på langt sigt.

Ved alle sygdomme i immunsystemet er det vigtigt med en sund og varieret kost med meget grønt og frugt samt krydderier, da det indeholder en masse naturlige antioxidanter. Man kan mangle vigtige vitaminer og mineraler, fx zink og B12-vitamin, der har stor betydning for lugte- og smagssansen samt immunsystemet. Derfor er det en god idé at tage ekstra B-vitaminer og andre vitaminer, især store doser C-vitamin, og mineraltilskud, fx Scanalka. Før man begynder på B12-vitamin er det bedst at få undersøgt indholdt af B12-vitamin, homocystein og folinsyre i blodet.

D3-vitamin, der er det naturlige D-vitamin, har en vigtig indflydelse på immunsystemets normale funktion og modvirker udviklingen af autoimmune sygdomme. Næsten alle danskere har, undtagen måske i de to sommermåneder, hvor man får mere sol på huden, mangel på D3-vitamin. Det anbefalede daglige tilskud på 5 mikrogram (400 enheder) er i dag anset for at være alt for lavt. Vores reelle behov er 50 mikrogram (2.000 enheder) D3-vitamin dagligt (man kan supplere op med D3-vitamin tabletter á 10 mikrogram). Der er ikke set skader ved brug af det naturlige D3-vitamin i dagsdoser på under 125 mikrogram (5.000 enheder).

Desuden er det godt med ekstra antioxidanter. Fx olivenbladsekstrakt – Olivie R – oreganoekstrakt – AnDante R, eller ekstrakt af kerner fra røde vindruer – ActiVin R . En meget kraftig antioxidant, der samtidig er meget fin for kredsløbet, er Padma 28. For nervebanerne er essentielle fedtsyrer fra fiskeolie, kæmpenatlysolie og boragoolie meget gode, og de modvirker samtidig betændelsesreaktionen.

Koglekirtlen – pinealkirtlen på hjernens underside styrer som et indre ”livs-ur” både immunsystem, nervesystem og hormonsystem og har blandt andet stor betydning for, at vi ikke angriber vores egne væv – autoimmuniteten, hvilket ligger bag mange sygdomme,

de såkaldte autoimmune sygdomme. Man kan ”massere” sin pinealkirtel ved at få en times kraftigt lys af dagslystype (udelys eller lys fra særlig lampe med lys af samme bølgelængde som dagslys) så tidligt på dagen som muligt. Man kan også tage en times lys, før man skal i seng, og så sørge for, at der er helt mørkt i soveværelset. Det stimulerer den natlige produktion af melatonin betydeligt. Melatonin modvirker også ældning (aldring). Man kan også tage 3 mg melatonin ved sengetid. Kan købes over Internettet på fx www.biovea.com.uk

Se også under autoimmune sygdomme.

Comments are closed.