Graviditetskvalme og opkastning

Graviditetskvalme eller morgensyge forekommer normalt i de først tre måneder af svangerskabet.

Det er meget almindeligt med ”morgensyge”, som amerikanerne kaldet det. Det plejer kun at være de første tre måneder af graviditeten. Man mener, at det er hormonalt betinget og betinget af ændringer af den måde, kroppen omsætter kulhydrater (sukker og stivelsesstoffer) på.

Det er bedst med små, hyppige måltider, så man undgår tom mave. Man skal undgå fed mad, da det kan forværre morgensygen, fx fede mælketyper. Undgå mad, der lugter meget. Derimod er det godt med mange kulhydrater og æggehvidestoffer (protein). Start fra morgenstunden ved opvågnen med at spise kiks, før man står ud af sengen.

Man skal helst starte langsomt om morgenen, da stress og jag forværrer. Undgå hårdt arbejde. Moderat motion er derimod godt. Det er godt at drikke meget mellem måltiderne for at erstatte den væske, der evt tabes ved opkastning. Bliv siddende oppe i mindst 45 minutter efter måltiderne. Ofte tåles kold mad bedre end varm.

Undgå kaffe og alkohol, der blandt andet kan medføre væskemangel i kroppen. Alkohol i selv små mængder øger risikoen for misdannelser hos barnet.

Undgå lugt og dufte, der øger kvalmen.

Ingefær er godt mod kvalme, fx som kapsler eller thé fire gange daglig. Højst et gram dagligt. (Fischer-Rasmussen et al: Eur J Obstet Gynecol Reproduction Biol 1990; 38:19-24).

Hindbær som saft, kapsler eller thé. En eller to dråber pebermynteolie på tungen ved kvalme.

Vitamin B6 – pyridoxin. 10-25 mg tre gange dagligt (Cochrane Database Syst Rev, 2003; 4: CD000145). Et tilskud af B12-vitamin er også en mulighed.

5 mg K-vitamin (menadion, håndkøb, ½ tabl) + 25 mg C-vitamin dgl. (Merkel, RL: Am J Obstet Gynecol 1952;64:416-8).

K-vitamin kan også købes naturligt  som K2-vitamin Natto og er vigtigt for både den gravide og for barnet.  )0 mikrogram dagligt til et hovedmåltid.

Magnesium afslapper musklerne i maven. Fx Magnesium citrat.  500 -600 mg dgl.

Det homøopatiske middel Nux Vomica 6c kan modvirke kvalmen (Prof Care Mother Child, 1994; 4: 185-7).

Akupressur (akutryk-massage) på P6, der ligger 4 cm over håndledsfolden (håndfladesiden af håndleddet) kan klart nedsætte kvalmen (J Reprod Med, 2001; 46: 835-9).

Man kan købe et håndledsbånd ved navn Sea-Band. Det har en knop, der er anbragt, så den trykker på det rigtige kvalmepunkt. Undersøgelser har vist, at det virker godt mod både søsyge, køresyge og graviditetskvalme. Kan fås på nogen apoteker, Matas butikker og helsekostforretninger. Se på www.seaband.dk

Man skal veje sig hver morgen og snakke med sin læge ved vægttab. Brug aldrig medicin mod morgensyge uden aftale med lægen. Varer morgensygen mere end tre måneder – snak med lægen.

Moderens ernæring under svangerskabet har stor betydning for fosterets normale udvikling og for barnets sundhed senere i livet, så det er vigtigt at gøre så meget som muligt for at sikre, at fosteret får alt det, som det behøver af næring. Heldigvis vil barnet normalt tage alt det, det kan, fra moderen, som så kan komme i underskud med forskellige ting. Foruden den lægelige behandling ved fortsat kvalme og opkastninger (hyperemesis), er det derfor nødvendigt med ernæringsterapeutisk eller diætist vedledning og hjælp.

 

Comments are closed.