Plantar fasciitis – senebetændelse under foden

Plantar fasciitis er en betændelsesagtig tilstand i senebånd, der går fra forfoden og til hælen, nede under foden i svangen. Der er smerter under hælen, værst ved belastning (gang og ståen) samt om morgenen og efter længere tids sidden. Smerterne er ikke så lette at sætte en finger på som ved hælspore.

De fleste har også en stram akillessene, så det er svært at bøje ankelleddet opad. Dette gør symptomerne værre, da en indskrænket opadbøjning af foden vil medføre træk i senebåndene under foden ved gang. Under gang strækker man også naturligt senebåndene ved affladning af fodbuen.

Tilstanden er hyppigst hos midaldrende kvinder og hos yngre løbere, især mænd, men kan forekomme i alle aldre. Risikoen øges ved overvægt eller pludselig vægtøgning, hvis man går eller løber mere eller længere end sædvanligt, ved forandringer af den overflade, man plejer at løbe eller gå på, ved stramme akillessener, ved sko, der ikke fjedrer tilstrækkeligt, og ved arbejde, hvor man skal bære tunge byrder.

Behandlingen er at udstyre skoene med bløde, fodbuestøttende indlæg, som fremstilles af en bandagist efter anvisning fra en ortopædkirurg. Man bør ikke gå på bare fødder på hårde overflader, og selve skoene bør være med fodbuestøtte og fjedrende hælindlæg.

Smertestillende medicin tages ved stærke smerter, fx paracetamol, Magnyl eller ibuprofen, og man bør ophøre med den, så snart det er muligt, for ikke at få komplikationer, fx fra mave og nyrer. Nogen har glæde af at smøre med gigtdæmpende creme eller gel, som kan købes i håndkøb på apoteket. Endnu bedre er creme med MSM – methylsulfonylmethane – som også fås i kombination med andre ting, bla. capsaicin, der varmer i huden, hvilket dæmper smertetransmissionen til hjernen. Man kan få disse cremer hos Matas eller i en helsekostforretning, eller man kan købe MSM som pulver og blande det i en almindelig creme. Det trænger fint ind gennem huden. Tag også gerne MSM som tilskud. Kan købes i kapsler på tlf. 4052 4015 (Golden Health) eller på www.gaya-nutrition.com

Ingefær og de gode fedsyrer fra fiskeolie, hørfrøolie og kæmpenatlysolie er meget gavnlige ved betændelsesagtige reaktioner. Det samme gælder for curcumin (gurkemejerodpulver) og Boswellia serrata. Nogen har glæde af at smøre med gigtdæmpende creme eller gel, som kan købes i håndkøb på apoteket, og man kan også købe cremer med MSM. Det kølende Biofreeze er også godt og kan påføres hver fjerde time.

Læs mere om inflammation, der er det grundlæggende og smertegivende ved plantar fasciitis, på www.radiodoktoren.dk

En meget effektiv behandling er elektromagnetisk chokbølgebehandling med kortvarige kraftige lydimpulser ind i et afgrænset område. det bedrer blodgennemstrømningen og helingsprocessen.

Det er vigtigt at lave strækøvelser for akillessenen. Det gøres ved at bøje foden passivt opad med strakt knæ, og ved selv at bøje foden opad med bøjet knæ. Strækket skal være langsomt, men vedvarende, i hvert fald ti gange, og gennemføres 5-6 gange dagligt. I nogle tilfælde bruger man en ankel-fodskinne om natten for at strække både akillessenen og senebåndet under svangen i nattens løb, og i svære tilfælde kan man gipse underben, fodled og fod i 3-4 uger.

Svangen kan også støttes ved at bruge taping, og man kan selv massere med is før og efter motion. Normalt vil det gå over i løbet af adskillige måneder, især hvis den ramte selv gør en indsats, bla. med udstrækning.

Normalt vil plantar faciitis gå over i løbet af adskillige måneder, især hvis den ramte selv gør en indsats, bla. med udstrækning.

En meget god forebyggelse og behandlng af plantar fasciitis er den nye type sko fra Masai Barefoot Technology, som nu er kommet til Danmark. Det er en ingeniør i Schweiz, der har analyseret masaiernes måde at gå på deres bare fødder i ujævnt terræn, og hvordan det påvirker deres holdning og fodsundhed. MBT skoene giver samme virkning på musklerne og hele skelettet, som hvis man går på ujævnt terræn ude i naturen.

Fødderne kommer til at arbejde mere naturligt, så alle fodmuskler bruges, hvilket modvirker svækkelse af dem med nedsunken fodrod til følge. Foden afvikles fra en minushæl og fremefter til tæerne med støtte under svangen, så senerne under fødderne ikke bliver overbelastet, hvorved der kan opstå betændelsesagtige forandringer i senevævet under fødderne. Mange, der tror, de har en hælspore, har i virkeligheden plantar fasciitis. MBT skoene er bløde under hælen og fordeler trykket, så hælen i det hele taget bliver aflastet og hælsporegener kan forsvinde.

Moderne mennesker går i sko med flad bund og hæl, hvilket medfører, at de ikke bruger deres fødder rigtigt. De er spærret inde og giver før eller senere problemer. Blandt andet svækkes de muskler i benene, der bruges til at stabilisere os under gangen. Det førte til udvikling af Jacoform skoene, der markedsførte sig som ”Føddernes Frihedsbevægelse”.

De er også rigtig gode, men Masai skoene er meget bedre, da de i langt højere grad også stimulerer den rigtige brug af musklerne i benene og hele vejen op langs ryggen til nakken, hvilket øger kropsbevidstheden. Hvor mange mennesker med tiden går foroverbøjet og spænder i lænden, vil de ved rigtig gang i Masai sko automatisk rette sig op og få den holdning, som man kan misunde masaierne. De afspænder stramme og ømme muskler hele vejen op, så ryg- og nakkesmerter forsvinder, og disse sko vil derfor være et godt valg for enhver med ryg- og nakkeproblemer. Også mavemusklerne stimuleres og styrkes.

Med Masai sko på står man ikke stille, men kan rulle frem og tilbage, hvilket styrker muskler og ledbånd og fremmer venepumpefunktionen, hvor musklerne i benene trykker returårerne sammen, så blodet på grund af klapfunktionen kun kan løbe opad mod hjertet.

Det modvirker trætte og tunge ben. Balancen bliver også styrket, når man har disse sko på, hvor man hele tiden skal justere, og trykpunkterne under huden sender mange flere informationer til lillehjernen, der er vores balancecenter.

På grund af blandt andet minushælen og den øgede brug af bagsidemusklerne på underbenet vil man også strække sin achilllessene og derved kunne behandle og undgå gener på grund af en for kort achillessene og de betændelsesagtige forandringer der, hvor achillessenen sætter sig på hælknoglen.

Man skal være opmærksom på, at når man begynder at bruge Masai sko, vil man bruge musklerne på en anden måde, så de kan blive ømme i begyndelsen. Brug dem derfor kun nogle timer ad gangen, indtil tilvænning er sket. Skoene skal også bruges rigtigt for, at man kan få den fulde glæde af dem, men de er en god investering. Husk, at for den, der har ondt i fødderne, er alt andet ligegyldigt.

Magnetfeltbehandling virker både forbedrende på kredsløbet og modvirker smerter. Man kan blandt andet købe magnetsåler til skoene. Endu bedre er pulserende magnetfeltbehandling. Læs mere om magnetfeltbehandling på www.radiodoktoren.dk

 

 

Comments are closed.