Hashimotos sygdom.Tilskud

Jeg kan foreslå
følgende:

D3-vitamin, mindst 100 mikrogram dagligt.

Longovital, 3 dagligt.

C-vitamin, 500 mg 2-3 gange dagligt. Evt. som C 500 + Hyben +  Citron. 2 x 2

Blandede E-vitaminer.  to kapsler dagligt. Fx som hvedekimolie

Magnesium citrat eller Berthelsens Naturlig Magnesium (ikke Magnesia) 600 mg om aftenen sammen med 50 eller 100 mg B6-vitamin.  Eller som magnesium olie, der smøres spå huden, der optager magnesium fint.

Om morgenen et B-kompleks (stærke, blandede B-vitaminer).

Selen og zink, fx som Seleno Precise, 200 mikrogram om aftenen og zink, 30 mg.

Dr. Marstrands Titan-kobber-C-vitamin kompleks. 1 morgen og aften. (kræver recept og kan kun fås på Glostrup Apotek).

Mangan   5 mg dgl.

Sunde fedtsyrer, fx Nutridan Strong citron, Udo’s Choice eller Livets Olie, 2 spiseskefulde hver morgen.

Spis en sund kost og undgå soja. Brug kokosolie/-fedt til at stege med. Det er godt for stofskiftet. Hold helt op med at bruge margarine og mælkefedt, undtagen økologisk smør.

Lægeligt behandler man normalt oftest blot med stofskiftehormon i stigende mængder i form af Eltroxin, og man kontrollerer resten af livet. Det er dog et problem, at Eltroxin er et T4 hormon, og ikke alle med lavt stofskifte kan omdanne det til det aktive T3. Desuden er Eltroxin blevet ændret af medicinalfirmaet, der markedsfører det, så det virker ustabilt og kan give bivirkninger. I stedet er det bedre at bruge Euthyrox, der nu kan fås på recept i Danmark, men det er også et rent T4 produkt.

Naturopatiske læger (læger uddannet i naturopatisk medicin, som i USA efterhånden er ligeværdigt med almindelige læger) foretrækker en kombination af T4 og T3.
Glostrup Apotek producerer nu Thyroid efter opskrift fra Armour i England, i styrkerne 60 mg og 120 mg. 60 mg Thyroid svarer til 100 mg Eltroxin.

Hvis man får Thyroid, skal man som ved anden behandling med stofskiftehormoner begynde langsomt og være opmærksom på overdosering, der vil vise sig ved fx en fin rysten, nervøsitet, svedtendens, varmefølelse, hurtigt vægttab. Man vil så kunne gå lidt ned, indtil symptomerne forsvinder og så vedblive med den passende dosis.

Egen læge kan bestille Thyroid på Glostrup Apotek. Det skal tages 1-2 gange dagligt. Kræver udleveringstilladelse til både læge og patient.

Det er Dr. Marstrands erfaring, at hans Titan-Kobber-C-vitamin kompleks nedsætter behovet for eltroxin.

En videnskabelig artikel i The New England Journal of Medicine I 1999 har vist, at virkningen af stofskiftehormonerne var bedre ved behandling med en blanding af T4 og T3. Humør og neurofysiologisk funktion  bedredes klart bedre end på kunstigt T4 alene.  (N Engl J Med 1999; 340: 424-29, 469-70).

Læs mere om Hashimotos sygdom og om autoimmune lidelser på www.radiodoktoren.dk

Læs også den gode bog  “Stop Stofskiftevanviddet” af Janie A. Bowthorpe. (forlaget Hovedland 2014).

 

 

 

Comments are closed.