Hæmokromatose

Ved hæmokromatose er der ophobet for meget jern i kroppen. Jern får kroppen til at ”ruste”, da det øger oxideringen af cellerne, forharsker dem. På den anden side er jern nødvendigt for en række af kroppens funktioner. Læs mere om jern på www.radiodoktoren.dk

Men for meget jern kan være meget skadeligt og medføre øget risiko for en række sygdomme, blandt andet leverskader (skrumpelever), skader på bugspytkirtlen med sukkersyge, skader på hjertemusklen (cardiomyopati) og ledskader.

Sygdommen kan være arvelig eller skyldes belastning med for meget jern, for eksempel fra kosten eller gentagne blodtransfusioner. Ved for stor alkoholindtagelse medførendes skrumpelever ser man også jernophobning i kroppen.

Ved den arvelige form skal man have arvet tilbøjeligheden til hæmokromatose fra begge forældrene. Har man kun et gen fra den ene af forældrene, bliver man bærer af genet, men ikke syg.

Ved arvelig hæmokromatose optager man alt for effektivt jern fra kosten og fra kosttilskud, som indeholder jern. Frugt, frugtjuice og især rødt kød øger risikoen for ophobning af jern.

Kvinder har brug for ekstra jern, så længe de har menstruationer og kan få det fra vitamin-mineral tabletter med jern. Mænd har ikke brug for ekstra jerntilskud, hvis de ikke mister blod. Det har kvinder efter overgangsalderen heller ikke. Da jern har stor betydning for både væksten og intelligensudviklingen har børn ofte brug for jerntilskud, især efter at amningen er ophørt.

Det er svært at komme af med overskud af jern, da det ikke så let udskilles med urin, galde og sved.

Vi mister normalt jern gennem tab af celler fra huden eller tarmslimhinden eller ved blodtab, fx fra tarmen, sårskader, menstruation eller tarmsygdomme, incl. kræft.

Symptomer på hæmokromatose optræder oftest først efter 30 års alderen hos mænd og 50 års alderen hos kvinder. Symptomer kan være følgende:

Træthed

Hårtab

Ledsmerter og ledhævelse

Potensproblemer og manglende sex-lyst

Rytmeforstyrrelser i hjertet. Forstørret hjerte

Mavesmerter

Tegn på leverskader med for meget bindevævs i leveren (”skrumpelever”)

Sukkersyge (skader på de insulinproducerende celler i bugspytkirtlen).

Brun hud

Lavt stofskifte

Svind i testiklerne

Lavt indhold af kvindelige kønshormoner

Når der er for meget jern i kroppen bliver indholdet af det jernbærende protein ferritin i serum kraftigt forhøjet, oftest op til 500 mikrogram per liter, og senere i forløbet op til 10.000 mikrogram per liter. Man kan også se høje værdier af serum-ferritin ved akut myeloid leukæmi (knoglemarvskræft), ved kemisk beskadigelse af leveren og ved virushepatitis (leverbetændelse).

Man behandler normalt med gentagen åreladning/blodtapning, indtil serum-ferritin er faldet til 20 mikrogram per liter. Man skal kontrollere serum-ferritin flere gange om året.

Man skal desuden undgå mad med højt indhold af jern og undgå at tage kosttilskud med jern.

Ifølge den amerikanske Dr. Mercola kan et ekstrakt af risklid, der indeholder fytinsyre og findes som IP6, være effektivt til at binde og udskille jern (kelering). Det kaldes også for Inositol hexophosphate. Fytater findes også i fuldkornsprodukter. De nedsætter blandt andet jernoptagelsen.

Ifølge Life Extensions store lærebog “Disease Prevention and Treatment”, bør man ved hæmokromatose give følgende:

400 enheder E-vitamin (alpha-tocopherol og gammatocopherol)

200 mikrogram selen (Seleno Precise)

Et komplet B-vitamin kompleks

800 mikrogram folinsyre

30 mg zink

300 mg vindruekerneekstrakt

120 mg Gingko ekstrakt

1000 mg ældet hvidløgsektrakt (Kyolic)

500 mg alfa-liponsyre

60 mg palm-oil tocotrienols (E-vitaminer)

600 mg N-acetyl-cystein (NAC)

300 mg calcium til hvert måltid

500 mg magnesium om aftenen

500 mg Silibum marianum (Marietidsel)

1200 mg grøn thé ekstrakt til de fleste måltider. (thé binder jern).

Melatonin 3 mg ved sengetid.

Man kan også overveje chelation therapy (kelering) hos en ortomolekylær læge..

 

Birgit Aalborg Funch

Åløkken 36

5250 Odense SV Tlf. 6596 0077 (8.30-9.00)

Knut Flytlie

Gludsmindevej 39

7100 Vejle. Tlf. 7572 6090

Søren Flytlie

Skolebakken 7

8000 Århus C              Tlf. 4055 3508

Claus Hancke m.fl.

Institut for Ortomolekylær Medicin

Lyngby Hovedgade 37

2800 Kgs. Lyngby Tlf 4588 0900

Aage Winther Nielsen

Puggårdsgade 7

1573 København V Tlf. 7025 1205

Bruce Phillip Kyle

Stautrupvej 7 A

8260 Viby J Tlf. 8628 9688

 

Kosten skal være med meget grønt og frugt. Undgå fødevarer, der er forstærket med jern, rødt kød, alkohol. Kaffe og te er i orden.

C-vitamin, syrestabil, 500 mg tre gange dagligt MELLEM måltiderne. Ekstra kostfibre, 4 gram dagligt. 1-3 kapsler med mælkesyrebakterier før måltiderne.

Comments are closed.