Hævede fødder og ben – ødemer

Ofte skyldes hævelsen af fødder og ben, at de ikke bliver brugt nok. Hvis blodet skal komme op fra benene igen efter at være blevet pumpet derned af hjertet, er det nødvendigt at bruge musklerne i fødder og ben. Derved trykkes nemlig de store returårer i benene sammen, og da der er klapper i dem, som hindrer at blodet løber nedad, vil enhver bevægelse af fødder og ben pumpe blod opefter. Dette kaldes for venepumpen.

Bliver denne “pumpe” ikke brugt, vil blodet samle sig i benene og der vil sive væske ud af årerne. Rent praktisk er det godt at gå mange små ture i løbet af dagen, og at vippe med fødderne, når man sidder ned. Man kan her bruge et vippebræt, der består af en krydsfinerplade med plads til fødderne. Under brættet slås en tyk rundstok på tværs, og den skal påklistres noget skumgummi, så vippebrættet ikke kurer mod gulvet eller guldtæppet. Sidder man med benene på et sådant vippebræt, er det nærmest umuligt at holde fødderne i ro.

Spiser man meget salt, vil dette binde vandet i kroppen, og hævelsen blive værre. Man bør derfor bruge havsalt, der ikke indeholder så meget natriumsalt, men indeholder mange vigtige mineraler, blandt andet også kalium og magnesium som kroppen har brug for. Visse fødevarer kan hos nogen også binde væske i kroppen, fx soja.

Mange ældre sparer så meget på salt, at de samtidig med salttab på grund af vanddrivende medicin risikerer at have for lidt salt (natriumklorid) i blodet, hvilket kan give anledning til blandt andet kramper i benene. De bør ikke spare på havsalt, fx Himalayasalt.

Man bør ved vedvarende hævelse af fødder og ben grundigt undersøges hos sin læge for at finde årsagen. Lægen vil blandt andet at undersøge nyrefunktionen og saltene i blodet, og vurdere, om hjertefunktionen og lungefunktionen er i orden. Ved meget dårlige lunger kan højre side af hjertet blive overbelastet, så det ikke pumper blodet hurtigt nok gennem lungerne. Herved vil blodet hobe sig op baglæns og kunne give hævelse i fødderne.

Tidligere årebetændelse i de dybe returårer i benene vil ofte medføre øget tendens til hævede fødder.

En dårlig lever (skrumpelever) vil også kunne medføre hævelse af fødderne, og man bør også tænke på stofskiftet, der måske kan være for lavt.

For lavt stofskifte kan medføre en mere fast hævelse af underben og fødder.

En årsag kan være, at de mindste blodårer, hårkarrene, ikke er tætte nok, så der siver for meget væske ud i vævene. For at gøre hårkarrene tættere, så det ikke er så let for vandet at sive ud, findes der et såkaldt kapillærstabiliserende middel ved navn Capiven. Der skal lægerecept til. Et lignende middel er Venoruton, der kan fås i håndkøb på apoteket.

Blandt naturmidlerne er pagodetræsknopper, der kan købes som Rutinol hos Matas og i helsekostforretninger, også med til at gøre hårkarrene mere tætte, Det samme gælder for naturmedicinen hestekastanie, der kan købes sammesteds som Aesculaforce eller Venokan.

Jeg har fået adskillige anbefalinger af naturmedicinen Retenix, der indeholder vanddrivende naturmidler. Kig fx på  http://www.shytobuy.dk/retenix.html

En helt anden grund til hævede ben kan være mangel på æggehvidestoffet albumin i blodet. Det kan ses i en blodprøve. Albumin trækker nemlig væsken ind i årerne igen, når den har været ud at “vande” cellerne. For lidt albumin kan skyldes mangel på æggehvide, også kaldet protein, i kosten. Man kan her prøve at spise mere fisk, kvark, ost og fjerkræ. Man kan også købe lødigt protein som Pro‑tabs tabletter.

Behandling med lægemidler for hjertet og blodtrykket kan medføre mangel på vigtige næringsstoffer. ACE-hæmmere kan medføre mangel på zink, der blandt andet er vigtigt for immunsystemet og mange andre af kroppens
funktioner. Beta-blokkere kan medføre mangel på Q10, der er vigtigt for hjertemusklernes styrke og et vigtigt antioxidant. Beta-blokkere kan også medføre mangel på melatonin, der også er et vigtigt antioxidant og blandt andet med til at sikre en god søvnkvalitet.

Digoxin kan føre til mangel på magnesium, calcium, fosfor og
B1-vitamin.

Behandling med kolesterolsænkende medicin i form af statiner
medfører mangel på Q10 og dermed øget risiko for hjertesvækkelse og
hjertesvigt.

Vanddrivende behandling kan medføre mangel på vigtige
næringsstoffer. De kraftigt virkende midler som furosemid (Furix, Lasix,
Diural) eller bumetanid (Burinex) kan medføre mangel på kalium, calcium,
magnesium, B1-vitamin, B6-vitamin, C-vitamin, zink og natrium.

Thiaziderne (fx Centyl) kan medføre mangel på Q10,
magnesium, kalium og zink.

Afhængigt af årsagen, der jo helst skal findes og behandles, skulle der være gode muligheder for at slippe af med hævelsen igen.

Comments are closed.