EDTA-behandling er ikke accepteret i hospitalsverdenen, men den har siden 1987 hjulpet mange med ofte svær åreforkalkning. Det rigtige navn er Magnesium-EDTA-Chelation-Behandling. Ved denne behandling fjernes der ved hjælp af stoffet EDTA (Etylen-Diamin-Tetra-Acetat) skadelige metaller fra kroppen og dermed en kilde til oxidation (forharskning) af cellerne og af fedtstoffer som fx LDL-kolesterol, der i oxideret tilstand er med til at fremme åreforkalkning. EDTA er et ganske ugiftigt stof, når det anvendes rigtigt. Det gives normalt direkte i blodet hos en ortomolekylær læge, der er specialist i behandlingen, og udskilles sammen med metallerne i urinen. Behandlingen foregår i løbet af et par timer i lægens praksis og medfører ingen gener.
Der er ikke tale om, at åreforkalkningen fjernes ligesom kalken i en kaffemaskine. Forkalkningen svinder godt nok, men mekanismen er en anden, nemlig at når metallerne fjernes, så nedsættes dannelsen af og skaderne fra frie iltradikaler, der angriber cellernes kraftværker, fedtet i cellernes vægge og forharsker fedtet i blodet, der så sætter sig til åreforkalkning. EDTA mindsker således åreforkalkningen, så der bliver bedre blodgennemstrømning i karrene.
EDTA fremmer også dannelsen af NO – kvælstofoxid, der slapper de ubevidstre muskler i pulsårevæggene af, så blodgennemstrømningen bliver bedre.
EDTA-behandling er effektiv og bedrer tilstanden hos 85-90% af patienter med hjertekrampe eller vindueskiggerben eller åreforkalkning i halspulsårerne. Danske speciallæger har i et forsøg fundet, at EDTA ikke virker, men de anvendte ikke den teknik, som i mange andre forsøg har vist sig at virke godt. Der er næppe tvivl om, at formålet med forsøget var at bevise, at EDTA ikke virker.
Man kan desværre ikke få hjælp fra Sygesikringen til behandlingen, selvom den sparer det offentlige for store udgifter til blandt andet operationer. Prisen for en serie behandlinger ligger på omkring 25.000 kroner. Oplysninger om, hvor man kan få foretaget EDTA-behandling, kan fås på EDTA-Sekretariatet, Herman Bangs Vej 3, 8660 Skanderborg. Tlf. 8652 1919. Mobil: 2276 4305. E-mail: woc@vip.cybercity.dk Hjemmeside: www.edta-patientforeningen.dk Patienttelefon: 7027 3698
Medlemmer af EDTA-Patientforeningen får rabat.
Ved åreforkalkning er det også vigtigt at spise rigtigt, det vil sige meget grønt og frugt samt at spare lidt på mættet fedt (men gerne spise økologisk smør med måde og bruge kokosfedt til stegning) samt helt lade være med at bruge margarine (hvis fedtsyrer vi får alt for meget af).
Man skal til gengæld spise nok af det gode fedt i olivenolie, avocado, fed fisk, fiskeolie, nødder, mandler, knuste hørfrø og hørfrøolie samt kæmpenatlysolie.
Det er desuden vigtigt at få undersøgt homocystein i blodet, der i for stor mængde er en langt større synder end kolesterol og skyldes mangel på folinsyre, B12-vitamin og B6-vitamin.
Det tibetanske naturmedicinske middel Padma 28 har også en god virkning på den inflammation, der er baggrunden for åreforkalkning, og det er vigtigt yderligere at modvirke oxidationen (forharskningen) af fedtet i blodet og cellerne ved blandt andet at tage ekstra tilskud af C-vitamin og E-vitaminer, især tocotrienoler. Læs mere om inflammation på www.radiodoktoren.dk
Det er også vigtigt at få så meget motion, som man kan klare, for at udvide pulsårerne og bedre kredsløbet.
Kolesterol er ikke problemet ved åreforkalkning, men inflammation. Læs om begge dele på www.radiodoktoren.dk
EDTA-læger
EDTA-læger
Birgit Aalborg Funch
Åløkken 36
5250 Odense SV Tlf. 6596 0077 (8.30-9.00)
Claus Hancke m.fl.
Institut for Ortomolekylær Medicin
Lyngby Hovedgade 37
2800 Kgs. Lyngby Tlf 4588 0900
Aage Winther Nielsen
Laser Medical
Hovedgaden 41, 1 sal
2970 Hørsholm Tlf. 7025 1205
Søren og Helene Flytlie
Silkeborgvej 2
8000 Århus C Tlf. 4055 3508
Anna Iben Hollensberg
EDTA-klinikken
Vestergade 38
8600 Silkeborg Tlf. 6063 3338
Bruce Phillip Kyle
Stautrupvej 7 A
8260 Viby J Tlf. 8628 9688