Neuropati – nervebetændelse

Der kan være mange årsager til, at nerverne bliver beskadigede eller dårligt fungerende, så der opstår inflammation – betændelsesagtige forandringer. Det er derfor vigtigt at forsøge at finde ud af, hvad årsagen er, og at gøre noget ved den. Det vil oftest indebære en undersøgelse hos en speciallæge i neurologi.

Der kan fx være tale om følger efter virusinfektion, skovflåtbid (Borrelia infektion), udsættelse for organiske opløsningsmidler (inkl. alkohol), pesticider, tungmetaller, bivirkninger af medicin, tryk mod nerver, dårligt fungende nyrer, vitaminmangel, kræftlidelser mm.

Allergi overfor metaller kan være en årsag, især over for kviksølv, der findes i amalgam i tandplomberne. Kviksølv i den form, der dannes, når kviksølvet fra amalgamen fordamper ud af plomberne og af bakterier bliver omdannet til ætyl-kviksølv, organisk kviksølv, der er ekstremt nerveskadeligt. Cirka 20% af befolkningen er genetisk sådan indrettet, at den kan tage alvorligt skade af kviksølvforbindelserne, mens resten kan leve med det. Allergi over for kviksølv kan påvises ved hjælp af en Melisa test. Se på Internettet på www.melisa.org

Det er ikke nok at undersøge kviksølv i blod og urin, da kviksølvet bindes meget hårdt til cellerne. Det er derfor nødvendigt, hvis man skal undersøge, om man er kviksølvbelastet, at få foretaget specielle tests, bl.a. en Dimaval-test, hvorunder der frigøres bundet kviksølv, der bliver udskilt i urinen. Det er bedst at få det foretaget hos en ortomolekylær læge, der så også kan henvise til en ortomolekylær tandlæge, der kan fjerne amalgamen på den helt rigtige måde, så der ikke under fjernelsen opstår kraftige reaktioner på det kviksølv, der frigøres under fjernelsen.

Ortomolekylære læger kan også ved hjælp af EDTA-behandling hjælpe med udskillelse af kviksølv og andre tungmetaller. De arbejder ikke for Sygesikringen, så man skal selv betale hos dem.

Ortomolekylære læger:

Birgit Aalborg Funch

Åløkken 36

5250 Odense SV Tlf. 6596 0077 (8.30-9.00)

 

Søren Flytlie

Silkeborgvej 2

8000 Århus C              Tlf. 5382 7083

 

Institut for Ortomolekylær Medicin

Lyngby Hovedgade 37

2800 Kgs. Lyngby Tlf 4588 0900

 

Bruce Phillip Kyle

Stautrupvej 7 A

8260 Viby J Tlf. 8628 9688

 

Anna Iben Hollensberg

Vestergade 38

8600 Silkeborg     Tlf.6063 3338

 

Drejer det sig om tænder, så kan det anbefales at finde en ortomolekylær tandlæge.

Se en liste på www.radiodoktoren.dk

Drejer det sig om nervebetændelse på baggrund af forgiftning med kemiske stoffer, vil det være en fordel med udrensning af de skadelige stoffer. Læs mere om udrensning på www.radiodoktoren.dk

En god mulighed for hjælp til udrensning er D-TOX Spa.

En af de hyppigste årsager til kronisk nervebetændelse er diabetes – sukkersyge, oftest som en senkomplikation. Mange med den hyppigste type diabetes, type 2 eller alderdiabetes, har allerede nervebetændelse, når sygdommen opdages. Det skyldes, at man kan gå med sygdommen mange år, før den bliver opdaget, ofte ved en tilfældighed.

Behandling med kolesterolsænkende medicin kan i sig selv medføre neuropati og meget andet. Statiner medfører mangel på det vigtige Q10, der er nødvendigt for energidannelsen i cellernes ”kraftværker” (mitokondrierne). Det må anbefales at tage mindst 100 mg Q10 to gange dagligt.

Når nerverne ikke fungerer, mangler hjernen oplysninger fra den. Der kommer så smertesignaler fra hjernen (man føler, at smerten sidder ude i området med de beskadigede nerver, men den opstår i hjernen), og samtidig bliver huden ofte overfølsom i det område, hvor man føler smerterne, selvom følelsen er nedsat, når man trykker på huden. Da der ikke er en tilstrækkelig nerveforsyning, kommer der ofte en svækkelse af musklerne, og der kan komme problemer med balancen på grund af for få signaler til lillehjernen fra trykpunkter under huden.

Der er en række muligheder for at behandle og lindre generne ved nervebetændelse, der egentlig er et dårligt ord, da de fleste forbinder ordet betændelse med bakterier, og det er der ikke tale om her. Desværre er det en af de lidelser, hvor lægerne hyppigst siger til patienterne, at det må de lære at leve med. Men man kan leve bedre eller dårligere med en lidelse, og det er altid muligt at lindre, selvom man ikke kan helbrede.

Homøopati kan være en god hjælp mod nervebetændelse. To tyske undersøgelser har vist, at behandling med det lymfedrænerende Lymphomyosot i kombination med det kraftige antioxidant alfa-liponsyre havde en klar virkning. Man man kombinere Med fx Gallium-Heel.  Er der nedsat blodkredsløb, inflammation, dårlig heling af sår, kan man bruge Traumeel, der også virker regenererende på muskler.

I det følgende omtales forholdene omkring og behandlingsmuligheder af nervebetændelse hos diabetikere, men mange af mulighederne kan med stor fordel anvendes ved andre former for nervebetændelse. Det er nødvendigt at samarbejde med sin læge i udforskningen og gennemprøvningen af de forskellige muligheder.

Diabetisk neuropati

Allerførst er det væsentligt at finde ud af, om symptomerne på nervebetændelse skyldes diabetes eller andre ting. Er det en diabetisk neuropati, kan der være tale om en akut neuropati, der skyldes ubalance i stofskiftet ved dårligt reguleret diabetes, eller om en kronisk tilstand på grund af i reglen langvarig diabetes, også kaldet en senkomplikation. Ved den akutte neuropati forsvinder symptomerne i reglen, når der kommer orden i blodsukkeret.

Der er heldigvis meget, man kan gøre ved diabetisk neuropati, som man bedst kalder den diabetiske nervebetændelse. Der er nemlig ikke tale om betændelse, men om en ødelæggelse af nervens funktion på grund af forstyrrelser i nervernes stofskifte og kredsløb, hvorved nervevævet bliver irriteret og nedbrudt.Ved diabetes er årsagen bl.a. ophobning af nerveskadelige stoffer, der især kommer ved vedvarende forhøjet blodsukker, bl.a. sorbitol. Der kan også være tale om forstyrrelser i blodforsyningen til nerverne. Vedvarende for lavt blodsukker er også en medvirkende årsag til neuropati.

Mange diabetikere udvikler med tiden en overfølsomhed overfor gluten, hvor tarmslimhinden ændrer sig og der ofte kommer symptomer fra maven, ligesom en hel del får symptomer fra nervesystemet i form af bl.a. nervebetændelse. Der kommer også problemer med at optage nødvendige ting fra kosten. Tilstanden kaldes coeliaki. Man kan få mere at vide om coeliaki hos Dansk Coeliaki Forening, tlf. 7010 1003. Læs også om coeliaki på www.radiodoktoren.dk og i Carsten Vagn-Hansen’s bog ”Maven din bedste ven”.

Den grundlæggende behandling af diabetisk neuropati er derfor at forsøge at få diabeten reguleret så godt som muligt gennem kostregulering, motion og den rigtige insulinmængde eller dosis af tabletter dag for dag. Alt for mange diabetikere tager bare bevidstløst den samme mængde insulin hver dag, selvom insulinbehovet er meget vekslende og påvirkeligt af først og fremmest kosten, motionen, psykiske belastninger, anden sygdom og hos kvinder menstruationen. Ryger man, vil det også være bedst at holde op, da rygning forværrer tilbøjeligheden til og sværhedsgraden af diabetiske komplikationer. Det samme gælder overforbrug af alkohol.

Man kan følge sin egen succés med regulationen gennem sukkerhæmoglobinen, hæmoglobin A1c, som bliver taget ved kontrollerne. Det er en slags karakterbog, men er selvfølgelig også et udtryk for, om man har fået den rigtige undervisning og støtte til at finde ud af, hvad der er det rigtige at gøre for at styre sin diabetes og derved sætte den på plads i sit liv, så den ikke kommer i vejen for livskraften og livsglæden.

Når man er kommet igang med at forbedre sin diabetesregulation, er der, foruden at tage almindelige smertestillende midler, en række andre muligheder for at bedre sin situation og dæmpe smerterne:

1. Bvitamin i form af Thiamin, 300 mg dagligt, suppleret med stærke B-vitamintabl.

2. Alfaliponsyre. Et vigtigt hjælpeenzym i stofskiftet, der også modvirker ændringerne i glukose, fedt og proteinstofskiftet hos diabetikere. Det er også et meget kraftigt antioxidant, der modvirker skader på kroppens væv.

Hos diabetikere kan der forekomme for lavt blodsukker ved behandlingen, hvorfor det er nødvendigt at måleblodsukker hyppigt ved starten. Man skal tage 200 mg 3 gange dagligt, og ved bedring kan man gå ned til 12 tabl. dagligt. Fås i bl.a. Tyskland i håndkøb og kan lovligt indføres fra andre EU-lande, for eksempel fra Holland og England over Internettet, for eksempel via www.vitaviva.com

3. C-vitamin 1-2 gram dagligt. En dansk undersøgelse har bekræftet, at diabetikere omsætter langt mere C-vitamin end andre, og derfor ofte har for lidt af det i kroppen, men alle har gavn af mere C-vitamin. Det er godt at supplere med E-vitamin, der samarbejder med C-vitamin i kroppen. Man kan forstærke virkningen af C-vitamin ved samtidig at tage tilskud bio-flavonoider (farverne i frugt og grønt), fx som C 500 + Hyben + Bioflavonoider. 1-2 tabl. 2 gange dagligt.

D3-vitamin fremmer nervers vækst og funktion af nerver og muskler. Forskning har blandt andet vist, at der er sammenhæng mellem nervesmerter ved diabetes og mangel på D3-vitamin. Behandling af 51 type 2 diabetikere med neuropati, som alle havde et lavt indhold af D3-vitamin i blodet, viste en betydelig bedring af smerterne efter tilskud af D3-vitamin, som også har en række andre positive virkninger ved diabetes af begge typer. (Archives of Internal Medicine, April 14, 2008).

Det må anbefales diabetikere og andre med neuropati tage 90 eller 100 mikrogram D3-vitamin dagligt. Der er ikke påvist nogen skader eller bivirkninger ved at tage op til 250 mikrogram D3-vitamin dagligt.

4. Gammalinolensyre = GLA, der er en livsvigtig fed syre, forbedrer mikroblodcirkulationen i nerverne og genetablerer ledningshastigheden i nerverne. 812 kapsler dgl. i begyndelsen. Senere 3-6 dagligt. Man kan også købe flydende olie med gammalinolensyre, fx Livets Olie.

Også fiskeolie indeholder vigtige fedtsyrer af omega-3 type og især en speciel fedtsyre, docosahexaensyre, som findes i alt nervevæv. Andre gode olier er Nutridan Strong citron og Udo’s Choice.

5. Gingko biloba + folinsyre (15 mg folinsyre dgl i 14 dage, derefter 5 mg dgl). Gingkopræparatet tages i anbefalet dosis. Folinsyre i denne styrke er på recept. Få målt folinsyren (og B12 vitamin samt homocystein) i blodet først.

6. Imipramin eller amitriptylin, 25-5o mg om aftenen. Det plejer at hjælpe godt. Lægerecept.

Man kan også først selv forsøge med behandling med prikbladet perikum, fx Calmigen,

Velzina, Lyperin forte, Esbericum eller Hyperiforce, der også kan virke på neuropatismerter. Hjælper det ikke, kan man i stedet prøve:

7. Epilepsimidler: Karbamazepin, stigende fra l00 mg til 300-400 mg dgl. Eller Valproat, som også er et antiepileptisk middel. Disse midler har desværre en række bivirkninger.

Et tredie middel mod epilepsi, der ikke kan behandles med andre midler, gabapentin, har vist sig at være effektivt mod neuropatismerter. Foruden mod smerterne hjælper det også på søvnen, humøret og livskvaliteten (JAMA 1998: 280; 1831-42). De fleste tåler det godt, med svimmelhed og søvnighed som hyppigste bivirkninger.

Det nyeste middel mod nervesmerter har en endnu bedre virkning og færre bivirkninger. Det hedder Lyrica og er også på recept.

Man skal være opmærksom på, at mange af de lægemidler, der anvendes mod neuropatismerter hos diabetikere og andre, kan påvirke andre lægemidlers virkning i kroppen, da de omsættes og nedbrydes via de samme enzymsystemer i leveren. Diabetikere får generelt mange forskellige lægemidler, og der er rige muligheder for, at de kan påvirke hinanden, så virkningerne enten forstærkes med forværring af bivirkningerne eller svækkes. (Pain Practice, Vol 8 number 4, July/August 2008: p253-262. Mugda Gore, Alesia Sadosky, Douglas Leslie, Amy Hech Sheehan: Selecting an Appropriate Medication for Treating Neuropathic Pain in Patients with Diabetes).

8. Indgnidning af den overfølsomme hud med salver, der varmer eller irriterer huden (fx capsaicinholdige (fra chili) salver eller lotioner (fås ikke i DK), pebermynteolie eller Tigerbalsam) kan lindre. Må ikke bruges i mere end 6-8 uger, da de små nerveender ellers kan blive beskadiget.

Man kan også børste huden eller gnide med en tør hamphandske.

9. Homøopati med det homøopatiske lægemiddel Lymphomyosot. To tyske undersøgelser har vist en klar virkning af Lymphomyosot, især i kombination med alfa-liponsyre (hvor alfa-liponsyre alene ikke havde nogen særlig virkning).

10. Akupunktur, evt. elakupunktur, som flere og flere læger og speciallæger behersker.

Zoneterapi, der har det samme grundlag som akupunktur, kan også hjælpe.

11. TNS = Transkutan NerveStimulation. Man leder her en svag strøm gennem en del af kroppen fra et lille apparat med et batteri. Fysioterapeut kan instruere i brugen.

12. Magnetfeltbehandling med fx MME – Magnetic Molecular Energizer, kan have en meget fin virkning ved neuropati. Pulserende magnetfeltbehandling bringer svingningerne i vævene tilbage til det normalt. Se fx på www.Vita-Life.dk

13 Musikbehandling. Musik har vist sig at dæmpe smerter betydeligt. Brug en walkman med rolig, glidende musik, fx New Agemusik (FønixMusik).

14. Visualisering, hvor man bevidst kun tænker på sin smerte, hvad farve den har, hvordan den ser ud. Man koncenterer sig om sin smerte. Det kaldes også fokusering og virker smertedæmpende. Man kan ligefrem ”brænde” sin smerte ud.

15. Distraktion, hvor man negligerer sin smerte og beskæftiger sig fuldt og helt med noget andet, fx med at male.

16. Ultralyd kan hjælpe nogen, især hvis smerterne sidder ret lokalt, fx i hofte og lår.

17. Hypnose kan være en god hjælp. Man kan lære selvhypnose som et middel mod smerterne.

18. Ved neuropati i hænderne kan der være god virkning på smerter og ubehagelige føleforstyrrelser ved at bruge handsker. Gummihandsker ved vådt arbejde og bomuldshandsker resten af tiden.

Autonom neuropati:

Man kan også se komplikationer fra det ubevidste nervesystem, fx i form af svedtendens, især efter måltider, tendens til at blive svimmel, hvis man skal stå længe (blodtryksfald), problemer med blæretømningen samt seksuelle problemer.

Mod tendens til blodtryksfald og svimmelhed efter måltider samt ved længere tids stående stilling kan

19. Koffein være en god hjælp.

20. Gigtmidler af typen NSAID (ibuprofen-type) kan hjælpe. (Ved tabletbehandling kan de forstærke den blodsukkersænkende virkning og forårsage for lavt blodsukker. De kan også give blødningstendens, mave- og tarmsår, svække tarmslimhinden samt give skader på lever, nyrer og hjertet). Det er derfor tilrådeligt at forsøge med cremer med gigtmidlet.

21. Kaliumtilskud er en god idé. Særligt rig på kalium er grønsager, bær, frugt, havsalt, kaliumsalt, bønner, nødder, frø, tang.

22. Kompressionsstrømper kan være en god hjælp, da de forhindrer blodet i at hobe sig op i benene.

23. Det er godt at sove med højt hovedgærde i sengen. Man kan undersøge, om hjertet og kredsløbet er påvirket ved at måle blodtrykket siddende eller liggende og derefter stående.

Ved autonom neuropati falder det øverste blodtryk over 3o mm, og pulsen stiger samtidig mindre end 14 slag i minuttet. Normalt vil blodtrykket ellers falde mindre end 10 mm og pulsen stige mere end 15 slag i minuttet.

Der kan også være problemer med at tømme mavesækken, der kan blive slap. Det kan give trykken i maven, opstød, opkastninger og problemer med at få maden ned i tarmene og ind i blodet på den sædvanlige tid. Det kan give betydelige svingninger i blodsukkeret og problemer med for lavt blodsukker. Her hjælper medicinen:

24. Metoklopramid. Der stimulerer tømningen af mavesækken og tarmfunktionen. Virkningen af metoklopramid kan dog holde op.

Nogle diabetikere har symptomer fra det ubevidste nervesystem i form af tendens til diaré, især om natten. Her kan man se god virkning af en kur med den antibiotiske medicin:

25. Erythromycin eller tetracyklin

Elller kan man forsøge:

26. Clonidin 25 mikrogram, op til 3 tabl. 2 gange dgl. (lægerecept)

Tendens til forstoppelse kan også være forårsaget af neuropati, men skyldes oftere kosten og vandmangel. En del diabetikere udvikler som nævnt allergi overfor gluten (coeliaki).

Ved problemer med blæren er der oftest manglende fornemmelse af blærefyldning,blæretømningsvanskeligheder og øget risiko for blærebetændelse og nyrebækkenbetændelse. Her kan det hjælpe med et

27. Vandladningsskema, for at huske regelmæssig vandladning.

28. Evt. selvkateterisation (der ikke er så svært, som nogen tror).

Neuropatismerter har en tendens til at forsvinde med tiden. Årsagen til dette kan være en bedre regulation med delvis genopbyggelse af nervevæv og funktion. Det kan også være en ødelæggelse af de smerteførende nervebaner. Man bør hvert halve år holde en pause med eventuel smertestillende medicin for at se, om der stadig er brug for den.

Med den dårlige nervefunktion kan der komme svækkelse af musklerne og problemer med at styre dem. Det kan til en vis grad modvirkes af motion, der jo også er med til at forbedre diabetesregulationen. Motion er i sig selv også smertestillende, da det aktiverer hjernens dannelse af et morfinlignende stof.

Når følelse i fødderne forsvinder, kan det også gå ud over balancen, der styres fra lillehjernen, som modtager information fra balanceorganet i det indre øre, synet samt signaler fra trykpunkter i huden, hvor den bliver påvirket, for eksempel fra fodsålerne, når man står op, og fra hænderne, hvis man bruger stok eller holder fast i noget.

Man kan træne sin balance ved at bruge vippebræt, ved at motionere og bruge sin balance i det hele taget. Her kan man med fordel også bruge MBT-sko (Masai Barefoot Technology).

En meget god løsning på problemer med fødderne i det hele taget, blandt andet hælspore, plantar fasciitis, forfodssænkning, akillesseneproblemer og lidt forskel i benlængden er at bruge disse MBT sko.

MBT er en ny type sko fra Masai Barefoot Technology, som nu er kommet til Danmark. Det er en ingeniør i Schweiz, der har analyseret masaiernes måde at gå på deres bare fødder i ujævnt terræn, og hvordan det påvirker deres holdning og fodsundhed. MBT skoene giver samme virkning på musklerne og hele skelettet, som hvis man går på ujævnt terræn ude i naturen.

Fødderne kommer til at arbejde mere naturligt, så alle fodmuskler bruges, hvilket modvirker svækkelse af dem med nedsunken fodrod til følge. Diabetikere har i forvejen en øget tilbøjelighed til dette. Foden afvikles med MBT-sko fra en minushæl og fremefter til tæerne med støtte under svangen, så senerne under fødderne ikke bliver overbelastet, hvorved der kan opstå betændelsesagtige forandringer i senevævet under fødderne.

Mange, der tror, de har en hælspore, har i virkeligheden smerter der, hvor senerne under foden sætter sig fast på hælbenet. Det kaldes plantar fasciitis. MBT skoene er bløde under hælen og fordeler trykket, så hælen i det hele taget bliver aflastet og hælsporegener kan forsvinde.

Moderne mennesker går i sko med flad bund og hæl, hvilket medfører, at de ikke bruger deres fødder rigtigt. De er spærret inde og giver før eller senere problemer. Blandt andet svækkes de muskler i benene, der bruges til at stabilisere os under gangen. Det førte til udvikling af Jacoform skoene, der markedsførte sig som ”Føddernes Frihedsbevægelse”.

De er også rigtig gode, men Masai skoene er meget bedre, da de i langt højere grad også stimulerer den rigtige brug af musklerne i benene og hele vejen op langs ryggen til nakken, hvilket øger kropsbevidstheden. Hvor mange mennesker med tiden går foroverbøjet og spænder i lænden, vil de ved rigtig gang i Masai sko automatisk rette sig op og få den holdning, som man kan misunde masaierne. De afspænder stramme og ømme muskler hele vejen op, så ryg- og nakkesmerter forsvinder, og disse sko vil derfor være et godt valg for enhver med ryg- og nakkeproblemer. Også mavemusklerne stimuleres og styrkes.

Med Masai sko på står man ikke stille, men kan rulle frem og tilbage, hvilket styrker muskler og ledbånd og fremmer venepumpefunktionen, hvor musklerne i benene trykker returårerne sammen, så blodet på grund af klapfunktionen kun kan løbe opad mod hjertet. Det modvirker trætte og tunge ben. Balancen bliver også styrket, når man har disse sko på, hvor man hele tiden skal justere, og trykpunkterne under huden sender mange flere informationer til lillehjernen, der er vores balancecenter.

På grund af blandt andet minushælen og den øgede brug af bagsidemusklerne på underbenet vil man også strække sin achilllessene og derved kunne behandle og undgå gener på grund af en for kort achillessene og de betændelsesagtige forandringer der, hvor achillessenen sætter sig på hælknoglen.

Man skal være opmærksom på, at når man begynder at bruge Masai sko, vil man bruge musklerne på en anden måde, så de kan blive ømme i begyndelsen. Brug dem derfor kun nogle timer ad gangen, indtil tilvænning er sket. Skoene skal også bruges rigtigt for, at man kan få den fulde glæde af dem, men de er en god investering. Husk, at for den, der har ondt i fødderne, er alt andet ligegyldigt. Se også på www.mbt-danmark.dk

Ved neuropati skal man i det hele taget passe særlig godt på sine fødder. Årsagen er, at der hyppigt kommer ophævet smertesans i fødderne, så der hurtigt ved overbelastning eller forkerte sko kan komme neuropatiske tryksår på fødderne. Reflekser svækkes og forsvinder, hvorved der kommer muskelsvind og lammelser, og på grund af lammelse af fodmusklerne kommer der tit fejlstillinger, som kan give øget tryk lokalt i fodsålerne, med dannelse af hård hud og sår. Det er derfor meget vigtigt at gå regelmæssigt til statsautoriseret fodterapeut, som foruden at behandle hjælper diabetikeren til at kunne passe godt på sine fødder.

Den polynesiske olie Tamanu nut oil har antioxidant virkning og forhindrer dermed forharskning (oxidation) af cellerne i huden og stimulerer heling af huden og dannelse af nyt væv. Diabetikere får lettere hudskader end andre. Den virker også bakterie- og svampedræbende samt anti-inflammatorisk.

Forskere fra Europa har allerede i 1930’erne undersøgt virkningen af Tamanu olien ved nervebetændelse, da det viste sig at kunne hjælpe ved nervebetændelse med spedalskhed.

De påviste, at olien kunne lindre smerterne ved nervebetændelse.

Olien kan i Danmark købes på : http://www.chleopatra.dk/butik/tamanu-olie/

En anden måde at få afslappet sine små pulsårer og modvirker for højt blodtryk er at lære at trække vejret langsommere, så man ikke udånder for meget kuldioxid gennem lungerne. Det vil nemlig føre til en sammentrækning af pulsårerne og glatte muskler i for eksempel bronkierne, hvilket vil kunne medføre for højt blodtryk og astma. Læs mere om dette på www.buteyko.dk eller på www.radiodoktoren.dk

Eller i bogen ”Luk din mund. Buteyko Åndedræts Metoden” af Patrick McKeown og Lise Windfeld Bornerup.

En videnskabelig undersøgelse har vist, at skoindlægssåler med magneter, for eksempel fra firmaet Nikken, har en positiv virkning ved neuropati i fødder og ved dårligt kredsløb i fødderne. De sælges via en kæde af forhandlere landet over, men ikke i butikkerne.

Fremtidens medicin bliver energimedicin, hvor magnetfeltbehandling vil indgå som en vigtig del. Alt levende er bio-elektromagnetisk og svinger – vibrerer – og det gælder om at få vævene til at vibrere eller svinge rigtigt. Man kan bruge pulserende magnetfeltbehandling eller blot anbringe magneter de steder, hvor der for eksempel er smerter, eller rulle/gnide med magneterne på området. Mange mennesker har også glæde af at bruge magneter i en topmadras til sengen, for eksempel en Vello topmadras eller eventuelt i selve madrassen, dynen og hovedpuden (sengemiljø).

TENS – transkutan nervestimulering af nerver og muskler kan være en god hjælp for nogen og for kredsløbet i benene. Der findes blandt andet et apparat ved navn Circulation Booster v3, der forhandles af Living in Time A/S, Peteer BangsVej 105, 2000 Frederiksberg. Tlf. 3112 4343. www.livingintime.dk
Psykiske eller andre problemer kan forstærke tendensen til smerter, og hvis man får taget fat om problemerne, vil man få det psykisk bedre, og også det vil bedre smertesituationen.

Har man smerter, kan det knibe med appetitten, men en sund og varieret kost er en forudsætning for, at vi kan reparere og selv og vores nervesystem. Diabetikere (og andre) har brug for ekstra antioxidanter, som først og fremmest kommer gennem kosten, især fra grønsager, frugt og krydderier. Derudover anbefales det diabetikere, foruden en almindelig vitamin-mineral tablet, at tage ekstra C-vitamin, gerne 1-2 gram dagligt, fordelt på to eller tre doser. Det er også godt at tage ekstra blandede E-vitaminer, fx i form af Caridi-E eller Natur-E. Kosttilskuddene Andante og ActiVin har også kraftig antioxidativ virkning.

Byggestenene til æggehvidestofferne, kaldet aminosyrer, er også vigtige. Nogle af dem er livsvigtige, da vi ikke selv kan danne dem. Er kosten ikke helt i top vedrørende proteiner, kan Pro-Tabs anbefales som kosttilskud.

Skyldes nervebetændelsen er herpesvirus, skal man vide, at visse fødemidler øger tendensen til udbrud, værst er chokolade, nødder og gelatine. Spiser man rigtig meget af kornprodukter, kan det gavne at spise mindre af dem. Det er aminosyren arginin, der er synderen, hvorimod en anden aminosyre, lysin, modvirker udbrud af herpes. Lysin kan ikke købes lovligt i tabletform i Danmark, men let købes over Internettet fra andre EU-lande. Eller fra England via e-mailen Gaya-nutrition@gmail.com Der er derimod meget lysin i mælk, sojabønner, okse-og svinekød. Det er også vigtigt at styrke sit immunforsvar med rigelig, moderat motion og sund mad.

Comments are closed.