Vindueskigger syndrom – Claudicatio intermittens

Ved vindueskigger syndrom opstår der smerter i benene, når man anstrenger sine muskler, for eksempel ved hurtig gang eller gang op ad bakke. Musklerne har brug for mere ilt, når man bruger dem, og får de ikke det, kommer der smerter. Typisk svinder smerterne ret hurtigt, når man står stille og for eksempel kigger på et butiksvindue. Det er herfra, navnet på sygdomme stammer.

Årsagen er forkalkning i pulsårerne til benene, som kan være kommet af flere grunde. Der kan være en arvelig tendens. Tobaksrygning er en hyppig årsag. For lidt motion og en for fed og dårlig kost, inflammation samt for højt blodtryk kan også være medvirkende. Læs mere om inflammation og om åreforkalkning på www.radiodoktoren.dk

Behandlingen er først og fremmest gangtræning, der udvider pulsårerne og danner nye blodårer samt letter iltoptagelsen i musklerne. Ekstra antioxidanter i form af E-vitamin og C-vitamin kan hjælpe meget i denne proces. E-vitaminerne skal helst være blandede tokoferoler og tocotrienoler.

Tobaksrygning bør totalt undgås, helst også passiv rygning, da indåndingen af andres røg kan være nok til at trække pulsårerne sammen og øge åreforkalkningen.

Det er vigtigt at spise sundt og ikke for meget. Der må ikke være for meget fedt i kosten, især ikke mættet fedt, men gerne nok af de sunde omega-3 fedtsyrer i fiskeolie, der modvirker åreforkalkningen og dannelsen af blodpropper. Læs mere om det sunde fedt på www.radiodoktoren.dk

Det kraftige antioxidant og hjælpeenzym alfa-liponsyre, som blandt andet styrker energiddannelsen i cellernes ”kraftværker” – mitokondrierne, har vist sig at bedre både smerter og gangdistance ved vindueskiggersyge. R-alfa-liponsyre, der er den biologisk aktive form, har den bedste virkning. Det er den form, man i Danmark kan købe alfa-liponsyre som (apoteket eller Matas).

Det tibetanske urtepræparat Padma Plus (tifl. Padma 28) er ved undersøgelser på bl.a. Frederiksberg Hospital fundet virksomt mod kredsløbsproblemer med for eksempel vindueskiggerben.

Det er meget fint for kredsløbet i hele kroppen og modvirker inflammation.

Man kan også forsøge med Gingko biloba, der har samme gode virkning på pulsårerne. Både Padma Plus og Gingko biloba er kraftige antioxidanter. Ofte vil en samlet indsats medføre en betydelig bedring.

Magnesium har stor betydning for pulsårernes evne til at slappe af, modvirker kramper, åreforkalkning og blodpropper. De fleste mangler magnesium, da den almindelige danske kost med mælkeprodukter, fedt kød, sodavand og junkfood samt kaffe mindsker optagelsen fra tarmene. Stærk kogning og stegning fjerner magnesium fra maden. For at udnytte magnesium er det vigtigt at have nok B6-vitamin i kroppen.

Det kan anbefales at at tage 500 eller 600 mg magnesium citrat om aftenen sammen med 100 mg B6-vitamin, samt et stærkt B-vitamin kompleks om morgenen.

Magnetfeltbehandling kan bedre kredsløbet betydeligt og er samtidig smertestillende. Man kan fx anvende kæder af små stærke magneter til at sætte om anklen. Se fx på www.coclo.com Og på www.radiodoktoren.dk under magnetfeltbehandling.

Man kan også få pulserende magnetfeltbehandling på energimedicinske klinikker. Fx Vita-Life behandling. Se på www.Vita-Life.dk

Transkutan nervestimulation med elektroterapi har også vist sig at kunne modvirke smerter ved claudicatio og gangdistancen samt styrke musklerne. Kig på: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5553808/

Bliver det så slemt, at man ikke kan klare det ad denne vej, kan der, efter en undersøgelse af kredsløbet i benene, blive tale om en operation, evt med indsættelse af nye pulsårer.

Et meget attraktivt alternativ til disse store indgreb er den såkaldte Magnesium-EDTA-Chelation-Behandling, kort omtalt som ”EDTA-behandling” eller ”Chelation-behandling”.

Ved EDTA-behandling fjerner man jern, kviksølv og andre metaller i deres frie form, og så nedsættes evnen til at dannelsen skadelige, frie ilt radikaler, og dermed nedsættes også skadevirkningen på væv, som resulterer i åreforkalkning og cancer.

EDTA har som keleringsmiddel den dobbelt-effekt, at den ikke blot mindsker åreforkalkningen, så der bliver bedre blodgennemstrømning i karrene, men også bremser en af årsagerne til sygdommen ved at fjerne tungmetaller og bremse dannelsen af de frie radikaler.

EDTA-behandling udføres af ortomolekylære læger, fx:

Institut for Ortomolekylær Medicin, Lyngby, tlf. 4588 0900.

Lægerne Helene og Søren Flytlie. Silkeborgvej 2, 8000 Aarhus C. Tlf. 4055 3508

Århus Privatklinik, v. Læge Bruce Kyle, tlf. 8628 9688.Læge Birgit Aalborg Funch, Åløkken 36, 5250 Odense SV Tlf. 6596 0077 (8.30-9.00)

EDTA-klinikken v.læge Anna Iben Hollensberg. Vestergade 38, 8600 Silkeborg. Tlf. 6063 3338

Læge Aage Winther Nielsen, Hovedgaden 41, 2970 Hørsholm. Tlf. 7025 1205

Man skal selv betale for behandlingen. Sygesikringen dækker ikke.

Læs mere om EDTA-behandling på www.radiodoktoren.dk

Comments are closed.