Paradentose – tandkødsbetændelse

 

Paradentose er betændelse i tandkødet, der bliver kronisk, og det vil med tiden medføre lange og løse tænder. Tandkødet bliver slapt, så der opstår lommer, hvor betændelsen kan ”gemme sig”, især hvis man ikke børster tænderne grundigt. Betændelsen får tandkødet til at trække sig tilbage, så man kan se mere og mere af tænderne. Årsagen til, at tandkødet trækker sig tilbage, er, at det holdes oppe af kæbeknoglen, der svinder på grund af tandkødsbakteriernes affaldsstoffer mv., så der ikke er noget til at holde tandkødet på plads. Der kommer problemer med immunforsvaret med fejl i immunglobuulinerne,  rødme og ømhed af tandkødet og tænderne.

Det er vigtigt at holde betændelsen nede eller væk, da man ellers risikerer, at der kommer bakterier i blodet via tandkødet, og det kan give problemer med hjertet, nyrerne, gigt mm.

Kronisk inflammation er baggrunden for en lang række sygdomme, blandt andet autoimmune sygdomme. Læs mere om dem på www.radiodoktoren.dk

Rygere får væsentlig hyppigere paradentose, så det er absolut nødvendigt for rygere at holde op med at ryge.

Diabetikere får hyppigere paradentose, så det er værd at blive undersøgt for sukkersyge, hvis den findes i familien.

Dårligt immunforsvar vil også kunne vise sig ved tandkødsbetændelse.

Men først og fremmest er det vigtigt at holde tænder, tandmellemrum og tandkød rent ved hjælp af tandbørstning på den rigtige måde samt brug af tandtråd. Ellers kommer der plak, som fremmer bakterievæksten. Det kan læres ved tandlægen og tandplejeren, der også skal besøges regelmæssigt, mindst hver sjette måned.

Tandbørsten skal skiftes hyppigt, og det kan være en god ting at have to, så de kan nå at tørre imellem hver gang, de bruges. Man skal børste tænder efter hver gang, man har spist. Elektriske tandbørster med vibrerende, roterende hoved er bedre til at fjerne plak.

Undgå at bruge skummende tandpasta, der indeholder et slimhindeirriterende stof. I stedet kan man anvende Zendium, eller bedre endnu urtetandpastaer uden fluor, fx Dentaforce med rosmarin eller echinacea, der begge indeholder kraftige antioxidanter, der modvirker betændelsen. Zymbion tandpasta, der indeholder Q10, er specielt egnet til paradentose og indeholder heller ikke natriumlaurylsulfat.

En ny mulighed er også Fenucure tandpasta, der indeholder et et virksomt ekstrakt af bukkehorn (Fenugreek på engelsk). En dobbeltblind undersøgelse har vist, at man ved brug af Fenucure tandpasta får færre smerter, en radikal nedsættelse af blødende tandkød, nedsættelse af dannelsen af tandsten og generelt en markant nedsættelse af tandkødsbetændelsen.

Mundskylninger flere gange dagligt med lunkent saltvand trækker giftstoffer ud af tandkødet, reducerer hævelse, lindrer smerter og dræber skadelige bakterier.

Mundskylning med kamillete, salviete eller morgenfruete er også meget gavnligt.

I Kina tygger man brøndkarse for at modvirke ømme gummer og betændt tandkød.

Man kan også bruge ekstrakt af canadisk blodurt (Sanguinaria canadensis) til mundskyllemiddel.

Det er i øvrigt tandlægen, der er den sagkyndige, når det drejer sig om paradentose.

Det er også vigtigt at spise sundt med mange grønsager, frugt og krydderier for at styrke modstandskraften mod betændelsen. Undgå slik, især hvis det hænger i tænderne.

Et tilskud af B-vitaminet folinsyre, 800 mikrogram dagligt, har vist sig at kunne hjælpe ved tandkødsbetændelse. Mundskylning med en folinsyreopløsning har i en dobbeltblind undersøgelse vist sig at styrke gummerne og gøre dem mere modstandsdygtige mod sygdom. Betændelsen i gummerne bedredes i løbet af fire uger ved at skylle munden med folinsyreopløsning to gange dagligt. (J Clin Periodontol. 1984 Oct; 11(9): 619-28).

Det er også vist videnskabeligt, at Q 10, 30 mg tre gange dagligt, der er en kraftig antioxidant, har kunnet hjælpe og forebygge. Et andet godt tilskud er Padma 28, 2 tabl. to gange dagligt, der både er et kraftigt antioxidant, hjælper til at forbedre blodgennemstrømningen i tandkødet og modvirker bakterierne. Det samme gælder Longovital eller Vitamun, 3 tabl. dagligt.

C-vitamin, mindst 750 mg to gange dagligt, er vigtigt. Det arbejder fint sammen med Q10 og er godt for bindevævets kollagendannelse. Det modvirker betændelsen og hjælper til at få udskilt skadelige tungmetaller fra kroppen. En hjælp til det kan algeprodukterne Chlorella eller Bio-Reu-Rella være, da de hjælper til udrensning af tungmetaller som fx kviksølv. Kombuchathé er en anden mulighed, da den indeholder glukuronsyre, der binder metalioner og får dem ud med urinen.

Man kan betragte paradentose som et forstadium til skørbug, der skyldes mangel på C-vitamin. Mennesker kan ikke selv producere C-vitamin, og indholdet i frugt og grønt nedsættes drastisk, når frugt og grønt har ligget bare nogle få dage. Til sammenligning danner grise 10 gram C-vitamin dagligt.

Virkningen af C-vitamin forstærkes ved samtidig indtagelse af bioflavonoider, farvestofferne i frugt og grønt. Man kan købe C-vitamin med hyben og bioflavonoider.

A-vitamin, 10.000 enheder dagligt (som man bla. kan få gennem LongoVital), og E-vitamin, 500 enheder dagligt, er også gode for tandkødet, og det er vigtigt at få tilstrækkeligt af kalk for at være med til at forhindre tab af knogle omkring gummerne, fx en calcium tyggetablet med et gram calcium, magnesium og D3-vitamin dagligt.

Forskere fra USA har påvist, at mennesker med et højt indhold af D3-vitamin i blodet har 20 procent mindre tilbøjelighed til at have paradentose i forhold til mennesker med lavt indhold af D-vitamin. (NHANES III). Det må derfor anbefales at tage D3-vitamin, mindst 60-70 mikrogram dagligt, geerne 100 mikrogram (4.000 enheder), undtagen i maj, juni og juli, hvor man, hvis man få sol på huden, selv danner nok. Det naturlige D3-vitamin er meget gavnligt for mange af kroppens funktioner og væv, og man skal op på over 250 mikrogram (10.000 enheder), før man har set skader.

Gummerne skal også gerne, udover ved tandbørstningen, masseres med fx fingrene.

Et fremragende homøopatisk middel, som man skal dryppes i munden med dagligt, er SensiStop, der skal dryppes i munden tre gange dagligt. Se på www.sensistop.dk    Tlf. 2511 9090.

Det kan have en meget fin virkning på allergi og allergisk betingede lidelser, da det styrke og normaliserer immunsystemet, i stedet for blot at undertrykke symptomerne, og ved tandkødsbetændelse styrker det modstandskraften mod de kraftigt betændelses fremkaldende bakterier, der findes ved denne sygdom, så man selv kurerer sygdommen.

Kolloidt sølv er et naturligt antibiotikum, som er uden bivirkninger. Det skal være i den rigtige form. Kolloidt sølv optages i mikroorganismerne og ødelægger deres kemiske processer, så de dræbes. Samtidig medfører den måde, det kolloide sølv virker på, at mikroorganismerne ikke kan mutere eller blive resistente.

Kolloidt sølv er ikke skadeligt og ophobes heller ikke i kroppen. Sølv er godkendt til brug i mad.

Kolloidt sølv angriber kun de skadelige bakterier, men påvirker ikke de gavnlige bakterier i vores tarmkanal, da det opsuges i maven og den øverste del af tyndtarmen.

Den bedste måde at tage kolloidt sølv på er at tage en teskefuld kolloidt sølv 3-4 gange dagligt og holde det i munden nogle minutter. man kan derefter gurgle med det og synke det. Det medfører en hurtig optagelse i blodet og er blandt andet med til at modvirke betændelse i tandkødet (paradentose). Man kan også spraye kolloidt sølv i halsen.

Uparfumeret sæbe i stedet for tandpasta – det virker!

Charlotte har siden august brugt håndsæbe i stedet for tandpasta. Det virker! Paradentosen forsvandt. Og så er det nok også rigtigt, som professor Gerard F. Judd skriver, at man på denne måde kan gendanne tandemaljen.

Charlotte Skriver:

Da jeg hørte om sæbe som middel mod paradentose, var jeg med det samme overbevist om, at her var der noget nyt. Jeg prøvede (ja, det er rigtigt, det er håndsæbe), og jeg var ved at kaste op. Jeg opgav et stykke tid, men med tanken om flere forestående paradentoseoperationer (jeg havde lige fået en), prøvede jeg at tage mig sammen, og jeg har så børstet tænder morgen og aften i håndsæbe siden begyndelsen af august (i år!).

I dag var jeg til tandlæge, og her er “dommen”:  5 løse tænder (af 1. grad, som de siger) var groet fast igen. Tandkødslommer på mellem 4-6 mm var fuldstændig væk. Der var ingen åbninger eller huller nogen steder mellem tænder og tandkød. Mit tandkød var helt sundt og lyserødt alle steder, som om det var “nyt” – ingen paradentose.

Det er da en succeshistorie, der vil noget. Jeg vil spare tusindvis af kroner og bevare mit eget tandsæt til – ja, til jeg bliver båret ud.

Det eneste minus ved metoden er, at man skal opgive sin gamle tandpasta, som måske har en herlig smag. Det andet er, at det smager afskyeligt, men man kan oparbejde en teknik, så sæben ikke kommer i kontakt med tungen (og smagsløg), og ved tanken om det, man sparer, så er der ingen tid at spilde.

God fornøjelse, hvis I springer ud i det.

Charlotte

Der er tale om almindelig uparfumeret håndsæbe, som man kan købe overalt. Fx Neutral.

Man kan blive nødt til at operere med bortskæring af en del af tandkødet, evt ved hjælp af en laser. Det kan være en idé at få fjernet amalgam-plomberne i tænderne, da kviksølvet i disse kan øge risikoen for kronisk betændelse og svækket immunforsvar.

Det kan altså være godt at få skiftet sine amalgamplomber ud med et andet og mindre farligt materiale, men er ikke sikkert, at det er nødvendigt. Det er nemlig ikke alle, der er allergiske overfor kviksølv, kun cirka en femtedel af befolkningen. Det er denne del, der reagerer særlig voldsomt på kviksølvbelastningen fra amalgamen i tænderne. Den bedste måde at finde ud af, om man er allergisk over for kviksølv, er at få taget en blodprøve og sende den til undersøgelse i Belgien. Testen kaldes en MELISA-test, og man kan læse om den på www.melisa.org

Symptomerne på amalgamforgiftning er meget ukarakteristiske, men centralt står unaturlig træthed, svimmelhed, styringsproblemer af arme og ben, smerter, dårlig hukommelse og koncentrationsevne, depressive symptomer, søvnløshed, irritabilitet, rastløshed, skyhed mm. Der kan være tåget eller flimrende syn, støj eller susen for ørerne (tinnitus), problemer med smags- og lugtesans, følelsesløshed i hænder, arme og ben, og problemer med tarmfunktion og urinveje.

Mange kroniske sygdomme kan skyldes eller have kviksølv som medvirkende årsag, fx Parkinsons sygdom, Alzheimer, dissemineret sclerose, kronisk træthedsssyndrom m.fl. Aldringen kan fremmes væsentligt. Det er fornylig ved et internationalt miljømøde i Schweiz besluttet, at al brug af kviksølv til mennesker skal udfases.

Tandlægerne har det officielle standpunkt, at amalgam ikke er farligt at bruge, men en del tandlæger har dog fået øjnene op for skadevirkningerne, og Sundhedsstyrelsen har for nylig forbudt brugen af amalgam i mælketænder, ligesom brugen i øvrigt kun foregår på dispensation. I vore nabolande er der klare regler om ikke at bruge amalgam til børn og gravide.

Det er desværre noget, man selv skal betale for. Der er ikke tilskud fra det offentlige, blandt andet fordi tandlægerne ikke tror på, at amalgam er skadelig. Der findes dog mange tandlæger, der skifter plomber ud, men det skal ske på en bestemt måde for, at der ikke bliver frigivet og optaget en masse kviksølvdampe, der yderligere forværrer forgiftningen. Tandlægen kan i øvrigt også blive forgiftet. Derfor er det bedst at få en ortomolekylær tandlæge til at foretage udskiftningen.

Man må heller ikke skifte alle plomber på een gang, og før og efter fjernelsen skal man have tilskud af antioxidanter, især C-vitamin, der binder det frigjorte kviksølv, så det kan gå ud med urinen. Man kan læse mere om dette på netadressen www.kviksoelv-fri.dk Der findes dog mange andre tandlæger, der kan skifte plomberne på en forsvarlig måde.

Ortomolekylære tandlæger:

Tandlægerne Bille

Præstøvej 84

4700 Næstved Tlf. 5572 0252

 

Bent Christiansen og Ingrid Sommer

Tobaksgården 3

8700 Horsen Tlf. 7561 2777

 

Annemarie Powderly

Lipkesgade 30, st.tv.

2100 Køebnhavn Ø Tlf. 3321 7456

 

Hanne Schierning

Ringstedgade 8, kld. t.v.

2100 København Ø Tlf. 3555 1510

 

Johnny Bengtsson. Farum Hovedgade 15,

3500 Farum. Tlf. 4495 2305

 

Lars Johansen

Jernbanegade 4, 2.tv.

5000 Odense C Tlf. 6612 2583

Forlaget Klitrose har udgivet bogen ”150 år med amalgamfyldninger” af Fredrik Berglund. Her er der fyldige oplysninger om amalgams og kviksølvs skadelige virkninger.

Læs mere om amalgam på www.radiodoktoren.dk

Comments are closed.