Hashimoto’s sygdom – betændelse i skjoldbruskkirtlen

Hashimotos thyreoiditis er en kronisk betændelse i skjoldbruskkirtlen. Det er en autoimmun sygdom, hvor kroppens immunsystem fejlagtigt angriber sine egne normale celler, her celler i skjoldbruskkirtlen. Det medfører, at cellerne dør, og skjoldbruskkirtlens funktion gradvist nedsættes, efter i begyndelsen eventuelt at have været for højt. Stofskiftet ender med at blive for lavt. Man kan dog godt klare sig et stykke tid, fordi det skjoldbruskkirtel stimulerende hormon TSH fra hypofysens forlap øges og stimulerer skjoldbruskkirtlens hormonproduktion. Men til sidst kan kirtlen ikke følge med, og stofskiftet bliver for lavt. Ved Hashimotos sygdom vil blodprøven af antistoffet Anti-TPO eller Tgab være positiv i de fleste tilfælde.

Tilstanden er hyppigst hos midaldrende og ældre kvinder. Tilbøjeligheden skyldes en kombination af arvelige og miljøfaktorer. Vævstypen HLA-DR3 er den bedst dokumenterede risikofaktor hos den hvide race. Grunden til, at der er flere kvinder end mænd med sygdommen, er formentlig indflydelse fra kønshormoner. Hos japanerne mener man, at et højt indtag af jod i kosten (føde fra havet) er en medvirkende faktor.

Men der er meget, man ikke ved om årsagen til autoimmune sygdomme, og faktorer som miljøgifte samt intolerans over for visse fødevarer (fx gluten og mælkeprotein) og problemer med fordøjelsen og optagelsen af stumper af ikke helt nedbrudte proteiner spiller sandsynligvis en rolle (utæt tarm). Glutenintolerans i form af sygdommen cøliaki kan ofte findes sammen med Hashimotos sygdom, da glutens molekylestruktur ligner skjoldbruskirtlens meget. Jeg vil derfor råde til at få undersøgt, om der foreligger en fødevareintolerans eller allergi.  Alle med Hashimoto bør spise glutenfrit. En undersøgelse har også vist, at 75,9 procent af mennesker med Hashimotos sygdom ikke tåler laktose (mælkesukker). Læs mere om autoimmune sygdomme på www.radiodoktoren.dk  

Har man en Hashimotos sygdom, vil en glutenfri kost nedsætte dannelsen af antistoffer mod skjoldbruskkirtlen. Patienter med både gluten allergi (cøliaki) og Hashimotos sygdom oplever en nedsættelse af både symptomer på for lavt stofskifte og symptomerne på gluten allergi eller intolerans.

Symptomerne ved Hashimotos sygdom kommer ofte snigende, og de kan begynde med en moderat struma og lidt forhøjet stofskifte. Smerter er sjældne. I senere stadier, hvor stofskiftet er blevet lavt, kommer de klassiske symptomer på for lavt stofskifte med tør, fortykket hud, oppustet ansigt, hårtab, nedsat svedtendens, langsom puls, forstoppelse, vægtøgning, kuldefølelse, hæshed, træthed, ophør af menstruationer, besvær med at koncentrere sig og dårlig hukommelse. Der kan komme hævelse over skinnebenet, afsvækkede reflekser og carpal tunnel syndrom (snævert håndledsbånd med føleforstyrrelser og nedsat kraft i fingre).

Der kan også komme tegn på andre autoimmune sygdomme, især vitiligo (hvide pletter i huden), perniciøs anæmi, nedsat produktion af binyrebarkhormon (Addisons sygdom), pletskaldethed og insulinkrævende sukkersyge. Hele Hormonsystemet er sammenhængende, så det er ikke nok at koncentrere sig om skjoldbruskkirtlen, men også de andre hormoner, således også kønshormonerne.

En kombination af det kraftige antioxidant alfa-liponsyre og lav dosis naltrexon, der er en opioid antagonist, har vist sig at modvirke autoimmune sygdomme. Har en stor fremtid for sig. Lav dosis naltrexon (LDN) skal gives i en dosis på 3 mg per tablet, med start på 1/4 tablet dgl., der tages ved sengetid. Fås kun magistrelt fra Glostrup Apotek (lægerecept).

 Lægeligt behandler man oftest blot med stofskiftehormon i stigende mængder i form af Eltroxin eller Euthyrox, og man kontrollerer resten af livet. Det er dog et problem, at Eltroxin og Euthyrox begge er T4 hormoner, og ikke alle med lavt stofskifte kan omdanne det til det aktive T3. Firmaet, der markedsfører Eltroxin, har også ændret på det, så det ikke virker stabilt og kan have bivirkninger. Euthyrox, der også er et T4 hormon, virker mere stabilt.

 Fluor er en enzymgift, der hæmmer omdannelsen af T4 til T3 og i øvrigt hæmmer jods virkning i skjoldbruskkirtlen ved at sætte sig på de modtagesteder, hvor jod ellers skulle sætte sig. Man bør derfor undgå tandpasta med fluor og andet, der indeholder fluor. Te indeholder ret meget fluor.

 I vævenes celler omdannes T4 til T3, der har en 4-5 gange så høj biologisk aktivitet som T4. Mangel på zink og selen, der kan være en følge af stress, kan hæmme leverens omdannelse af T4 til T3. Omdannelsen af T4 til T3 sker mest i leveren, så har man problemer med den, kan det give problemer med for lavt T3. Anden sygdom, fx diabetes, kan også hæmme omdannelsen af T4 til T3. Stress med forøget dannelse af kortisol fra binyrebarken kan også midlertidig hæmme omdannelsen, men kun i tre uger.

Mineralerne zink, selen og jern er nødvendige for omdannelsen af T4 til T3. Man må dog kun tage tilskud af jern, hvis man mangler det (blodprøven serum ferritin), da for meget jern oxiderer (forharsker) celler og fedt. Der kan være tale om mangel på jod, der er nødvendigt for dannelsen af stofskiftehormonerne, men ved Hashimotos sygdom kan tilskud af jod får aktiviteten af sygdommen til at stige, så man må først overveje jodtilskud, når mængden af antistoffer er faldet, og de er ro i sygdommen.

Serum-ferritin kan  blive forhøjet ved betændelse i kroppen, så man skal også undersøge andre mål for jern i blodet for at sikre, at man har nok, men ikke for meget. Mangel på jern er med til, at der i skjoldbruskirtlen dannes revers T3 (RT3), der er uvirksomt og hæmmer virkningen af frit T3.

Naturopatiske læger (læger uddannet i naturopatisk medicin, som i USA efterhånden er ligeværdige med almindelige læger) foretrækker en kombination af T4 og T3 i form af  fx Armour thyroid, eller T3 alene i form af Cytomel, der kan benyttes sammen med et rent T4 præparat. Thyroid er tørret skjoldbruskkirtelvæv med både T3 og T4 samt andre stofskiftehormoner og skal gives to gange dagligt. Optages fint i mundhulen. Man kan fx anbringe tabletten under tungen eller tygge den.

Man kan, hvis man har en recept, købe Thyroid fra andre EU-lande, fx fra England eller Tyskland. Lægen kan sende recepten til apoteket, der så sender til patienten. Betalingen kan ske med kreditkort.

Hvis man får Thyroid, skal man som ved al behandling med stofskiftehormoner begynde langsomt og være opmærksom på overdosering, der vil vise sig ved fx en fin rysten, nervøsitet, svedtendens, varmefølelse, hurtigt vægttab.

Glostrup Apotek fremstiller Thyroid, der som Armour Thyroid består af tørret skjoldbruskkirtel (ekstrakt) og svarer til Armours Thyroid. Det findes som tabletter på 65 mg og 120 mg, der kan deles. For at lægen kan ordinere Thyroid kræves det, at både han/hun og patienten har søgt Sundhedsstyrelsen om og fået udleveringstilladelse. Det er en mulighed, at lægen sender en recept på Thyroid (der findes flere slags) til et apotek i et andet EU-land. Fx til Apotheke am Hauptbahnhof i Hamburg.   

Det er en fejl at tro, at Armour og Thyroid m.fl. er svingende af virkning og kvalitet. De bliver fremstillet efter strenge kvalitetskrav i den amerikanske farmakopé.

 I forbindelse med behandlingen af Hashimotos sygdom er det vigtigt at være opmærksom på, at mange kan have problemer med binyretræthed, med svingende produktion af binyrebarkhormon døgnet igennem. Her kan forsigtig behandling på den rigtige måde med små mængder af binyrebarkhormonet hydrokortison flere gange i døgnet være med til at gøre behandlingen effektiv. Denne behandling er nøje beskrevet i bogen ”Stop Stofskiftevanviddet” af af Janie A. Bowthorpe. Forlaget Hovedland 2014.

 Mineralerne zink, selen og jern er nødvendige for omdannelsen af T4 til T3. Man må dog kun tage tilskud af jern, hvis man mangler det (blodprøven serum ferritin), da for meget jern oxiderer (forharsker) celler og fedt.

Det er Dr. Marstrands erfaring, at hans Titan-Kobber-C-vitamin kompleks nedsætter behovet for eltroxin. (se nedenfor).

Svækket funktion af binyrerne med for lavt indhold af cortisol i blodet hæmmer virkningen af stofskiftehormon, og behandling med Eltroxin m.fl. øger nedbrydningen af cortisol i leveren. Det er derfor vigtigt at sikre en normal binyrefunktion med tilstrækkelig dannelse af cortisol, før man begynder med behandlingen af for lavt stofskifte. Ellers vil behandlingen med fx Eltroxin forværre symptomer på symptomerne på binsyresvækkelse med for lavt cortisol, fx lavt blodsukker, sukkertrang, træthed mm.

Naturopatiske læger (læger uddannet i naturopatisk medicin, som i USA efterhånden er ligeværdigt med almindelige læger) foretrækker en kombination af T4 og T3 i form af fx Thyroid Erfa, Armour thyroid, eller T3 alene i form af Cytomel, der kan benyttes sammen med et rent T4 præparat. Armour thyroid er tørret skjoldbruskkirtelvæv med både T3 og T4 og skal gives to gange dagligt.

Det er en mulighed, at lægen sender en recept på Thyroid (der findes flere slags) til et apotek i et andet EU-land. Fx til Internationale Apotheke am Hauptbahnhof i Hamburg. Det er helt lovligt, og apoteket sender tabletterne.

Recepten skal indeholde navn, adresse, telefonnummer, E-mail adresse, CPR-nummer, de fire x fire numre på et internatinalt kreditkort (VISA eller Mastercard), ikke de tre numre på bagsiden, udløbsmåned og udløbsår.

Lægen faxer recepten til 0049 40 2802 518  Senere skal selve recepten sendes til:

Apotheke am Hauptbahnhof, Steindamm 2, D-20099 Hamburg. Deutschland.

 Er man medlem af ”danmark” giver Apotheke am Hauptbahnhof melding til ”danmark” inden for en måned.

Det er en fejl at tro, at Armour og Thyroid m.fl. er svingende af virkning og kvalitet. De er fremstillet efter strenge retningslinier.

Glostrup Apotek producerer nu Thyroid efter opskrift fra Armour i England, i styrkerne 60 mg og 120 mg. 60 mg Thyroid svarer til 100 mg Eltroxin.  Hvis man får Thyroid, skal man som ved anden behandling med stofskiftehormoner begynde langsomt og være opmærksom på overdosering, der vil vise sig ved fx en fin rysten, nervøsitet, svedtendens, varmefølelse, hurtigt vægttab. Man vil så kunne gå lidt ned, indtil symptomerne forsvinder og så vedblive med den passende dosis. Man kan i princippet selv tilpasse sin dosis, men ved usikkerhed på den få den kontrolleret ved blodprøver (frit T3 og frit T4). Thyroid er på recept, men lægen kan ringe til apoteket og få det sendt til patienten.,

En videnskabelig artikel i The New England Journal of Medicine I 1999 har vist, at virkningen af stofskiftehormonerne var bedre ved behandling med Armour thyroid end med thyroxin alene (T4, eltroxin). Humør og neurofysiologisk funktion bedredes klart bedre på det naturlige Armour thyroid end på kunstigt T4 alene. (N Engl J Med 1999; 340: 424-29, 469-70).

I forbindelse med behandlingen af Hashimotos sygdom er det vigtigt at være opmærksom på, at mange kan have problemer med binyretræthed, med svingende produktion af binyrebarkhormon døgnet igennem. Her kan forsigtig behandling på den rigtige måde med små mængder af binyrebarkhormonet hydrokortison flerre gange i døgnet være med til at gøre behandlingen effektiv. Denne behandling er nøje beskrevet i bogen ”Stop the Thyroid Madness” af Janie A. Bowthorpe.

Naturmedicinsk er det vigtigt at få rigeligt med antioxidanter, først og fremmest gennem en sund og varieret kost med mindst 600 gram grønt og frugt. Dertil er klogt at tage ekstra antioxidanter, fx oregano (Andante), ekstrakt af vindruekerner (ActiVin), C-vitamin, E-vitamin, Q10. Padma Plus, Life Spice Vital og Longovital er gode blandinger af urter mm. og har stærk antioxidantvirkning samt positiv virkning på immunsystemet, samtidig med at der er få eller ingen bivirkninger.

Dr. Even Marstrand fra Humlebæk har udviklet et meget stærkt antioxidant middel, Titan-kobber-C-vitamin Kompleks. Han har gode erfaringer med, at dette middel kan hjælpe godt ved autoimmune sygdomme, for eksempel Hashimoto. Man kan kun få Titan-kobber-C-vitamin Kompleks på Glostrup apoteket og kun på recept. Man skal tage to tabletter tre gange dagligt i mindst et halvt år. Foruden dette kompleks skal man tage tilskud af zink, 30 eller 40 mg dagligt, mangan 10 mg dagligt og selen 200 mikrogram dagligt (organisk, fx Seleno Precise). Mineralet selen har en særlig betydning ved for lavt stofskifte.

D3-vitamin, der er det naturlige D-vitamin, har en vigtig indflydelse på immunsystemets normale funktion og modvirker udviklingen af autoimmune sygdomme. Næsten alle danskere har, undtagen måske i de to sommermåneder, hvor man får mere sol på huden, mangel på D3-vitamin. Vores reelle behov er mindst 60-70 mikrogram D3-vitamin dagligt. Nogen har brug for mindst 100 mikrogram    D3-vitamin for at komme op på en tilstrækkelig mængde i blodet. Mennesker med Hashimoto  har større besvær med at omsætte D-vitamin og har derfor brug for at have et højere indhold i blodet, så 100 mikrogram er for lidt.

 Der er ikke set skader ved brug af det naturlige D3-vitamin i dagsdoser på under 250 mikrogram (10.000 enheder).

B12-vitamin, der understøttes af B6-vitamin og folinsyre, spiller givetvis en rolle ved autoimmune sygdomme, fx ved sclerose og vitiligo (hvide pletter). Om man mangler B12-vitamin og/eller folinsyre kan måles i blodet. Det er et problem, at man ikke alene kan stole på måling af B12-vitamin i blodet, da det ikke altid er udtryk for vævstilgængeligheden af vitaminet (Läkartidningen 2000; 97:4131-6). Målinger af plasma-homocystein og plasma-methylmalonat (P-MMA) belyser mere sikkert, om man omsætter vitaminerne rigtigt i kroppens væv og har nok af dem. Man kan se forhøjede værdier af disse to ting (der er udtryk for mangel på B12-vitamin og folinsyre) på trods af, at blodværdierne for B12 og folinsyre er inden for det normale område. Let forhøjelse  af MMA og homocystein skal dog ikke tages som udtryk for sygdom.

Det naturlige, hormonlignende signalstof melatonin, der dannes i koglekirtlen – pinealkirtlen – i hjernen kan have en meget positiv virkning ved autoimmune sygdomme. Det oplyste professor Walter Pierpaoli, der i mange år har forsket i melatonin, på konferencen Health Trends 2002. Melatonin kan blandt andet vist sig at kunne genoprette funktionen af skjoldbruskkirtlen hos kvinder i alderen fra 42-62 år, så den bliver som hos unge. Melatonin er vores stærkeste selvlavede antioxidant. Normalt dannes der mere melatonin om natten, når man om dagen (helst først på dagen) får kraftigt dagslys gennem øjnene eller lysbehandling fra en lampe elller lysvæg med lys, der er sammensat som dagslys (sollys).

Der er imidlertid også noget, der kunne tyde på det modsatte. Nemlig at melatonin kan forværre den autoimmune reaktion ved Hashimotos sygdom. Det er ikke bevist, men for en sikkerheds skyld er det bedst at være opmærksom på eventuelle negative virkninger af melatonin ved Hashimotos
sygdom.

Det er ikke sandt, at autoimmune sygdomme ikke kan kureres. Man kan se auto-antistoffer forsvinde langsomt ved hjælp af melatonin. Man genskaber selv-identiteten. Binyrebarkhormon (kortison) omtalte han som en >killer<, der ødelægger immunsystemet.

Der er imidlertid gode muligheder for at styrke sin egen dannelse af melatonin og skaffe sig et naturligt tilskud. Der er en hel del melatonin i havre, majs, ris, ingefær, tomater og bananer. Aminosyren tryptofan, der via serotonin omdannes til melatonin, kan man få mere af ved at spise fx spirulina, soja, hytteost, kyllingelever, tofu, kalkun og kylling, mandler og peanuts.

B6-vitamin kan stimulere produktionen af melatonin, da det omdanner tryptofan til serotonin, der er forstadiet til melatonin. Noni juice kan øge effekten af serotonin og dermed stimulere pinealkirtlen og indeholder også disse stoffer. Calcium og magnesium er meget vigtige for produktionen af melatonin, så det er en god idé at tage tilskud af disse to mineraler om aftenen., men aldrig uden at få nok D3-vitamin og K2-vitamin. Meditation og andre ting, der kan nedsætte stress, kan klart øge produktionen. Dertil kommer ovennævnte lysbehandling.

Visse lægemidler nedsætter mængden af melatonin. Det drejer sig fx om acetylsalicylsyre, ibuprofen og lignende gigtmidler, blodtrykssænkende midler af typen betablokkere og calciumblokkere, sovepiller og beroligende midler. Det gør kaffe, tobak og alkohol også.

Boswellia serrata, et indisk naturmiddel, har en meget positiv virkning på nogle bindevævssygdomme, som autoimmune sygdomme også kaldes.

De livsvigtige fede syrer fra fiskeolie, hørfrøolie, kæmpenatlysolie og olivenolie er også vigtige for kroppens naturlige, selvhelbredende kræfter, mens man ikke bør spise for meget mættet fedt (fedt fra ikke økologiske dyr og mælkefedt) og undgå margarine. De gode fedtsyrer undertrykker de betændelseslignende forandringer i kroppen, der medfører smerter, mens margarine og mættede fede syrer får inflammationen til at blusse op. Læs mere om inflammation på www.radiodoktoren.dk

Ligesom vi har brug for essentielle fedtsyrer, har vi også brug for otte essentielle sukkerstoffer, hvoraf kroppen har svært ved selv at danne de seks. De har meget stor betydning for immunsystemets og kroppens øvrige normale funktion. Disse sukkerstoffer danner sammen med fede syrer og protein basis for en masse informationsmolekyler, som gør cellerne i stand til at ”snakke” med hinanden og regulere hinandens virkning.

De findes blandt andet i Aloe vera juice og i Noni juice. De findes også i en række svampe, fx Reishisvampe, Maitakesvampe, Cordyceps svampe, træsvampen Coriolus versicolor og mange andre. De findes blandt andet også i pektiner fra modne frugter, fx æbler og grapefrugt.

De otte sukkerstoffer kan nu købes i helsekostforretninger, eller fra formidlere landet over som Ambrotose Complex.

Brug af kroppen i form af muskelarbejde eller motion styrker immunforsvaret betydeligt. Men overdriver man, fx ved elitesportspræstationer, kan immunforsvaret blive svækket.

Regelmæssig kropsbrug og motion er derfor nødvendig. Fx en halv times rask gåtur daglig som et fornuftigt minimum. Kolde afvaskninger og bade har især i tidligere tider været brugt til at stimulere modstandskraften med, og det er i hvert fald et faktum, at vinterbadere sjældent er syge.

Sindet står i intim forbindelse med immunsystemet. Der kan fx påvises nerveender i alle lymfekirtlerne, og også ved hjælp af signal- eller budbringermolekyler står hjernen i forbindelse med immunsystemet og resten af kroppen. En ny videnskab, kaldet psyko-neuro-immunologi beskæftiger sig med dette. Det er vist, at man alene ved tankens kraft og sindets forestillinger (visualisering) kan stimulere immunforsvaret. Information fra lægen om, hvad det er, man skal stimulere, fx de naturlige dræberceller, har derfor stor betydning for immunforsvaret. Stress og afmagt svækker derimod. Sind-krop teknikker som meditation, yoga, afspænding, Qi Gong m.fl. kan styrke modstandskraften meget ved at give balance i sind og krop.

Kostilskuddet LongoVital er rigtig godt for immunsystemet. 3 dagligt. Det er bevist, at det kan modvirke den autoimmune sygdom Sjøgrens syndrom, hvor kroppen angriber sine egne spyt- og tårekirtler, så der opstår tørhed.

Det er også meget vigtigt for immunsystemets normale funktion at have en velfungerende tarmbakterieflora. Den bliver for eksempel ødelagt af antibiotika. Hvis man ikke har en normal tarmbakterieflora, vil det gå ud over immunforsvaret, der hele tiden stimuleres af tarmbakterierne, og man risikerer, at skadelige bakterier og svampe (fx candida) kommer til at fylde for meget og fx danne gifte, der svækker kroppen og immunsystemet yderligere.

Mælkesyrebakterier, probiotika, er gode til at genkolonisere tarmen med sunde bakterier, og endnu bedre er Vita Biosa, de er en samling af sunde bakterier og svampe, især mælkesyrebakterier, der dels rydder op i den dårlige tarmbakterieflora, dels gør tarmslimhinderne mere sunde og tætte, og dels danner masser af gode antioxidanter, der hjælper alle funktioner i kroppen. Se www.biosa.dk  Vita Biosa smager ikke særlig godt, men kan gives blandet med fx saft.

Fra en til flere

Har man fået en autoimmun sygdom, er der en øger risiko for at får andre, og i kølvandet på flere autoimmune sygdomme samtidig kommer der ofte forværring af allergier, øget følsomhed for kemiske stoffer, ubalancer mellem hormonerne og mange andre symptomer. Det er derfor nødvendigt så vidt muligt at prøve at finde frem til årsagerne til autoimmuniteten og ikke blot behandle symptomerne og sygdommene, efterhånden som de kommer. Desværre er det mere reglen end undtagelsen.

Læs mere om autoimmune sygdomme på www.radiodoktoren.dk  eller i min bog ”Maven – din bedste ven. Sundhed fra mund til bund” (Gads forlag).

Læs mere om for lavt stofskifte på www.radiodoktoren.dk

En meget fin bog er  “Stop  Stofskiftevanviddet” (forlaget Hovedland 2014), på engelsk “Stop the Thyroid Madness. A Patient Revolution Against Decades of  Inferior Thyroid Tretment”, af Janie A. Bowthorpe.

På engelsk findes der to gode bøger: “hope for Hashimotos” af Dr. Alexander Haskell, og “Hashimotos Thyreoiditis. Lifestyle Interventions for finding and Treating the Root Cause”, af Izabella Wentz, Pharm D, FASCP.

Der findes en landsforening for stofskiftepatienter – Thyreoidea Landsforeningen. Se på www.thyreoidea.dk

Se også på www.stofskiftesupport.dk

Se på Forum for Stofskiftesykdommer    på

http://www.sonjas-stoffskifteforum.info

(før kendt som Sonjas Stoffskifteforum). Det er rigtig godt.

Comments are closed.