Kolesterolmyten og skrækken

Kolesterol er et livsvigtigt fedstof, som blandt andet er vigtigt for hjernen og for dannelsen af hormoner i kroppen. Det er livsfarligt at have for lavt kolesterol, også det såkaldt ”dårlige” eller ”lede” LDL-kolesterol.

Det er aldrig bevist, at kolesterol i kosten har betydning for udviklingen af hjerte-karsygdom. Man kan spise masser af kolesterol og stadig have lavt blodkolesterol, fordi leveren så nedsætter sin dannelse af kolesterol.

Det er en myte, at højt kolesterol er årsag til hjertesygdom, udover den lille gruppe mennesker, der har arveligt meget højt kolesterol (mindre end en procent). Kolesterolmængden i blodet kan derimod være en markør for en usund livsstil.

Er du over 47 år, er det i princippet ligegyldigt, om kolesterol er højt eller lavt, men kolesterol kan være en markør for en usund måde at leve på med usund mad og for lidt motion..

De fleste studier viser, at højt kolesterol ikke er en risikofaktor for kvinder.

Hos meget gamle øges dødsrisikoen ved at nedsætte kolesterol.

Det er tobaksrygning, overvægt og mangel på motion, der medfører risiko for hjertet, sammen med inflammation, blandt andet på grund af for mange omega-6 fedtsyrer i blodet i forhold til omega-3 fedtsyrer og for meget homocystein i blodet. Forholdet mellem omega-3 og omega-6 skal være 1:1, (i praktis 1:4) men er op til 1:20 hos de fleste. Det er margarinen og planteolierne af omega-6 type der er problemet, sammen med transfedtsyrer som stammer fra de samme kilder samt opvarmming.

Mange naturlige midler kan hæmme inflammation, der skyldes oxidering af LDL-kolesterol. Oxideres LDL-kolesterol ikke, er det ufarligt.

Antioxidanter. C-vitamin. Artiskok. Chili. Pro-anthocyaniner (mørke bær).

Policosanol fra ekstrakt af voksen på sukkerør er lige så effektivt som de kolesterolsænkende statiner, der har mange bivirkninger, foruden at de ødelægger det offentliges økonomi og sundhedsvæsenets muligheder.  Det forebygger også blodpropper ved at forhindre blodpladerne i at klistre sammen. Det er et godt kosttilskud med fysiologiske virkninger.

De kolesterolnedsættende lægemidler ved navn statiner nedsætter dannelsen af det meget vigtige co-enzym Q10 i kroppen. Øger risikoen for hjertesvigt, cancer, svækker cellernes kraftværker (mitochondrierne). Svækker hukommelsen, immunsystemet og kan medføre allergisk muskelbetændelse. Blot for at nævne nogen af bivirkningerne.

Læs Dr. med. PhD. Uffe Ravnskovs bog ”The Cholesterol Myths – exposing the fallacy that saturated fat and cholesterol cause heart disease”.

Comments are closed.